...

Zaaikalender Januari

Wat kun je zaaien in januari? 

Nou, al aardig wat! Ondanks dat januari een koude maand is, zijn er al veel groenten die je kunt voorzaaien voor je moestuin. Bijvoorbeeld onder glas of in een propagator.

Wil je weten welke groenten je kunt planten in januari? Bekijk dan onze zaaikalender voor januari hieronder.

Beginnen met groenten kweken in januari voor de moestuin

Als je de juiste middelen hebt, kun je bepaalde groenten voor je moestuin al voorbereiden in januari. Bijvoorbeeld de volgende groenten:

Pepers zaaien

Pepers kun je het beste binnen ongeveer 8 weken voor de laatste vorst zaaien, dus in de meeste gevallen in januari. 

Pepers zijn tropische planten en hebben warmte nodig om te groeien en te bloeien. Binnen zaaien geeft de zaden de warmte die ze nodig hebben om te kiemen en de jonge planten de tijd om sterk te worden voordat ze naar buiten verplaatst worden. Houd de temperatuur tussen de 20-30°C en zorg voor voldoende licht en vochtigheid. Na ongeveer 6-8 weken kun je de jonge planten verpotten en verder laten groeien tot ze groot genoeg zijn om naar buiten te verplaatsen, afhankelijk van je klimaat.

Wortels zaaien

Het is mogelijk om wortels in januari binnen te zaaien, vooral als het nog koud is buiten en wilt voorkomen dat de planten te vroeg in de grond gezaaid worden en bevriezen. Binnen zaaien biedt ook de mogelijkheid om de groei te versnellen en eerder oogstbare wortels te krijgen.
 
Let op: Controleer altijd de zaai-instructies voor het specifieke type wortel dat je wilt zaaien en houd rekening met de optimale groeitemperatuur en de benodigde hoeveelheid licht.
 

Erwten zaaien

Of je erwten in januari binnen moet zaaien hangt af van verschillende factoren, zoals je klimaat, de groeicondities waarin je planten kunt creëren en de specifieke erwt die je wilt zaaien. Als het weer in januari te koud is om buiten te zaaien en je beschikt over voldoende licht en warmte binnenshuis, dan is het zaaien van erwten binnen een goede optie.
 
Anders is het beter om te wachten tot de voorjaarsmaanden, zodat je de erwten direct in de volle grond kunt zaaien. Houd in gedachten dat sommige erwtensoorten beter gedijen als ze direct in de volle grond gezaaid worden,

Zaden van The Grow Supplier

Nu is het natuurlijk belangrijk om de juiste zaden te hebben als je wilt gaan zaaien in januari. Je moestuin, groententuin, kas of propagator moet uiteindelijk wel krijgen wat het beloofd is. Daarom hebben we bij The Grow Supplier alleen hoogwaardige zaden van leveranciers met veel ervaring en die kweken via alle geldende Europese richtlijnen. Zo weet je zeker dat je moestuin de groenten krijgt die je gepland hebt!

Bekijk hieronder enkele van onze zaden, of bezoek onze zadenmarkt.

 

Kweekbenodigdheden van The Grow Supplier

Buiten dat je goede zaden nodig hebt om je groenten te kweken voor je moestuin, heb je ook goede kweekbenodigdheden nodig. Denk daarbij aan kweeklampen, bodemverbeteraars en plantenvoeding. Dit helpt je bij het ontkiemen en verzorgen van je zaden zodat ze de grootst mogelijke opbrengst geven.

Hieronder een aantal van onze producten. Wil je weten wat we nog meer hebben? Bekijk dan al onze kweekbenodigdheden.