Wortels zaaien

Wil je wortels zaaien en kweken? Dat is niet zo heel moeilijk! Wortelgroenten, wortels of wortelen genaamd, zijn populair vanwege hun zoete smaak en hoge voedingswaarde. Ze zijn meestal oranje van kleur maar komen ook in andere kleuren voor zoals paars en geel. Wortels hebben een hoge vitamine A waarde die goed is voor je huid en haar! Lees hier verder hoe je wortels het best kunt zaaien

Wortels zaaien: wanneer doe je dat?

Wortels, of wortelen, zijn trage kiemers, en daarom kun je er ook prima ‘vroeg’ mee beginnen. Veel wortelsoorten kweek je in 60 tot 70 dagen. Vooral in de winter kan het bijvoorbeeld lang duren voor het wortelzaad ontkiemt. In december, januari, en andere koude maanden, is het dus aan te raden ze ook met een vliesdoek af te schermen. Dit is licht maar ook isolerend. Uiteraard kun je ze ook in de warmere maanden zaaien:

Zomerwortel: zaai van maart tot juli

Winterwortel: zaai van april to mei

Heb je een kas? Dan kun je wortels ook in oktober en november zaaien. 

TIP: zaai je wortelzaad altijd waar je ze wilt oogsten. Wortels vinden verplanten of verspenen niet leuk! Het ontkiemen kan wel 3 of 4 weken duren.

Bekijk hieronder ons wortelzaad en wat je er voor nodig hebt.

Wortels zaaien in het kort

Wortels kweken heeft wat geduld nodig vanwege de lange ontkiem en groeitijd. We geven je hier in een paar korte stappen aan hoe je het beste wortels kweekt.

In het kort:

  1. Kies kwaliteit wortelzaad.
  2. Zaai 1 cm diep in luchtige grond waar het water goed gedraineerd kan worden.
  3. Houdt ongeveer 30 cm afstand tussen rijen.
  4. Plant om de 3 cm een zaadje op 0,5/1 cm diep, en geef regelmatig water.
  5. Houdt de grond consistent vochtig tot de zaailingen opkomen na 7 tot 14 dagen.
  6. Als de zaailinggen ongeveer 5 centimeter groot zijn, dun ze dan uit zodat ze ongeveer 5 tot 7 centimeter uit elkaar staan.
  7. Bewater de wortel zaailingen regelmatig zodat ze altijd vochtig zijn, maar niet te nat.
  8. Na 60 tot 80 dagen zijn de wortels volgroeid en rijp. Zodra de bovenkant van de wortel te zien is, kun je ze oogsten.

We wensen je veel plezier in het zaaien en kweken van wortels!