...

Witte kool zaaien

Witte kool is een geweldige toevoeging aan je moestuin. Wil je witte kool zaaien, dan heb je een aantal dingen en stappen nodig om te zorgen dat je de best mogelijke oogst krijgt. Wij leggen hier uit wat je er voor nodig hebt en wat je moet doen.

Witte kool is een groente die in het ‘koele’ seizoen het beste groeit en is onderdeel van de ‘Brassicaceae’ familie, ook wel ‘kruisbloemige’ genoemd. Hieronder vallen ook andere soorten kool zoals rode kool en spitskool, maar ook groentensoorten als broccoli, bloemkool en spruitjes.

Wat is witte kool?

Witte kool is een populair gewas voor herfst- en vroege winteroogsten, omdat het een stevige groente is die bestand is tegen koude temperaturen en vorst. De plant produceert een strakke, dichte kop, of “kool”, bestaande uit dikke, gerimpelde bladeren die tussen de één en acht pond kunnen wegen. De kop is normaal gesproken bolvormig of enigszins afgeplat en de bladeren zijn vaak lichtgroen tot wit van kleur.

Omdat witte kool laag in calorieën en rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine C, vitamine K en vitamine B6, evenals voedingsvezels, is, is het een enorm voedzame groente. Het kan rauw worden gegeten, op veel verschillende manieren worden gekookt, of worden gefermenteerd om zuurkool te maken.

Hoe kweek je witte kool?

Wanneer de zaailingen sterk genoeg zijn om te verplanten, worden ze van het zaaibed of de kas naar het veld of de tuin verplaatst om de witte kool te ontwikkelen. Om een gezonde groei te stimuleren, heeft kool regelmatig water en kunstmest nodig. Het gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond met een pH van 6,0 tot 6,8. Met rijen van 60 tot 90 centimeter uit elkaar, moeten de planten ongeveer 45 tot 60 centimeter uit elkaar worden geplaatst. Omdat kool van mildere temperaturen houdt, kan hij het beste in het vroege voorjaar of de late zomer worden geplant. Kool kan in de volle zon of lichte schaduw worden gekweekt.

Als de krop volledig ontwikkeld is en stevig aanvoelt, kan de witte kool geoogst worden. De kop moet stevig zijn voor zijn grootte en de buitenste bladeren moeten dicht op elkaar staan. Zonder de stengel of een van de omliggende bladeren te beschadigen, knip je voorzichtig de kop van de stengel.

Witte kool zaaien in het kort

  1. Kies een geschikt locatie in je moestuin waar je de witte kool wilt plaatsen als je ze gaat verplanten. De groent moet goed gedraineerd zijn.
  2. Zaai je witte kool zaden binnen zaaibakjes in een kweekbak zo’n 4 tot 6 weken voor de laatste vorst.
  3. Sluit de kweekbak en plaats het in een warme, lichte plaats zoals een vensterbank.
  4. Houdt de grond vochtig maar niet doordrenkt met water.
  5. Als de zaailingen groot en sterk genoeg zijn om te verplanten, verplant ze dan in p9 potjes en plaats ze in voor het raam of in een kas.
  6. Na ijsheiligen, als de kans op vorst vrijwel niet meer aanwezig is, kun je ze buiten uitplanten.
  7. Bewater ze regelmatig en geef ze goede plantenvoeding.
  8. Zorg dat je blijft opletten op ongedierte en ziektes. Vooral rupsen en luizen kunnen voorkomen.

Afhankelijk van de soort en het weer, groeit witte kool in 60 tot 100 dagen uit tot een volwaardige witte kool die geoogst kan worden!