Witlof zaaien

Witlof zaaien, hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn wat verschillende manieren, namelijk vanuit zaad, of vanuit witlof wortel. We beschrijven hier hoe je witlof vanuit zaad kunt kweken.

Wat is witlof?

Witlof, of Cichorei, is een vaste plant uit de Asteraceae plantenfamilie en is eigenlijk een kruid, en geen groente. Het is een inheemse plant in Europa en Azië en wordt al duizenden jaren gekweekt voor zowel voedsel als medicijnen. De bladeren, stengels en wortels van witlof zijn eetbaar. De stengels en wortels kunnen als groenten worden gegeten, terwijl de bladeren vaak in salades worden gebruikt. De wortels worden het meest gebruikt om een alternatief voor koffie te maken, of als koffie-ingrediënt om de zuurgraad te verminderen.

Traditionele geneeskunde maakt ook gebruik van ‘cichoreiwortel’ vanwege de therapeutische voordelen, waaronder milde laxerende en spijsverteringsstimulerende effecten. De wortel kan, zoals gezegd, dus ook worden geroosterd en gemalen om een alternatief voor koffie te maken. Van foliumzuur, kalium, voedingsvezels en vitamine A, C en K wordt aangenomen dat ze allemaal in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig zijn in witlof.

Witlof zaaien: hoe doe je dat?

Als het koud en nat is in de moestuin in de winter, kweken veel moestuiniers hun witlof binnen door middel van witlofwortels. Dit is dus wat anders dan vanuit witlof zaad.

Witlof wortels zijn de al gegroeide wortels van witlof. De witlof wordt eraf gesneden en de witlof wortels kunnen herbruikt worden om nieuwe witlof te groeien.

Om witlofwortels te kweken, kun je de witlofwortels vertikaal in een emmer zetten, zo dicht mogelijk bij elkaar. Daarna leg je er gezeefde zaai en stekgrond tussen, of gewoon fijne tuingrond.

Maar, wil je witlof vanuit zaad kweken? Volg dan onze onderstaande stappen om heerlijke witlof in je moestuin te kweken.

Witlof zaaien in het kort

  1. Kies een locatie met volle zon en een goed waterdoorlatende grond. Witlof houdt van grond met een pH waarde tussen de 6.0 en 7.5.
  2. Verwijder onkruid en bewerk de grond met bemesting.
  3.  Zaai de witlof zaden direct in je tuin op ongeveer 0.5 cm diepte en 2,5 cm uit elkaar.
  4. Geef ze goed water en houdt de grond vochtig totdat de zaailingen ontkiemen. Dat duurt ongeveer 7 tot 14 dagen.
  5. Als ze groot genoeg zijn kun je ze uitdunnen zodat ze ongeveer 10 cm uit elkaar staan.
  6. Blijf de witlof goed bewateren en geef ze een een goede biologische plantenvoeding zoals ECOstyle Moestuin AZ.
  7.  Witlof is een tweejarige plant. Het zal dus twee jaar duren voordat je witlof kunt oogsten. Maar, na één jaar kun je de witlofwortel al oogsten en daar jaar op jaar weer witlof uit kweken.
Volg deze stappen en je zult kunnen genieten van de lekkerste, verse witlof uit eigen moestuin!