Witlof zaaien

Witlof zaaien in December? Dat kan! Dit gaat echter wel wat anders dan je wellicht verwacht. Je moet hiervoor namelijk witlofwortels gebruiken in plaats van zaad.

Witlof zaden mechelse middenvroeg
Witlof zaden Mechelse Middelvroeg
 2,55
Herkomst zaden: Polen Inhoud: 0.2 gram Producent: Plantico Plantenpaspoort: Ja

Witlof kweken in december

Als het koud en nat is in de moestuin in de winter, kweken veel moestuiniers hun witlof binnen door middel van witlofwortels. Dit is dus wat anders dan vanuit witlof zaad.

Witlof wortels zijn de al gegroeide wortels van witlof. De witlof wordt eraf gesneden en de witlof wortels kunnen herbruikt worden om nieuwe witlof te groeien.

Om witlofwortels te kweken in december, kun je de witlofwortels vertikaal in een emmer zetten, zo dicht mogelijk bij elkaar. Daarna leg je er gezeefde zaai en stekgrond tussen, of gewoon fijne tuingrond.

Je kunt de aarde tussen de wortels laten zakken door de emmer op de grond te laten vallen van een kleine hoogte. Zo schudt de grond tussen de wortels door.

Witlofwortels hebben geen voeding nodig, want alle nergie zit in de wortels. Als je vervolgens de wortels goed bedekt met zand of grond, kun je met een niet te harde straal de pot van bovenaf bevochtigen.

Dek vervolgens de emmer af met een donkere deken of kleed, en zet het op een koele plaats. De ideale temperatuur is zo’n 10 tot 15 graden.

Na ongeveer drie eweken zullen de eerste kleine witlofjes zich laten zien.

Let op: als er toch licht bij je witlof komt, dan krijg je bitter groenlof in plaats van witlof.