Welke soorten zaden zijn er?

Biologische zaden, hybride zaden, niet-GMO zaden en heirloom zaden. Er zijn veel verschillende, maar welke soorten zaden zijn er? We leggen je hier uit welke soorten zaden, en welke veel gebruikte termen er zijn, zodat je een goede keuze kunt maken!

Tomatenzaden

Biologische zaden

Biologische zaden worden geoogst van gecertificeerde biologische gewassen. De zaden kunnen hybride of heirloom zijn. Biologische boeren moeten biologisch zaad zoeken om in aanmerking te komen voor het certificaat ‘biologisch’. Ook moeten ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

Het voordeel van biologische zaden is dat ze onbehandeld zijn met chemicaliën en daardoor hun structurele integriteit beter behouden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gewassen die er uit voortkomen. 

Heirloom zaden

Een heirloom soort is een cultivar die in vroegere perioden in de menselijke geschiedenis veel werd gekweekt, maar die niet wordt gebruikt in de moderne grootschalige landbouw. Veel heirloom groenten hebben hun eigenschappen behouden door open bestuiving. Heirloom-zaden worden beschouwd als doorgegeven van eerdere generaties planten die zijn gekweekt vanwege hun positieve eigenschappen.

Deze soorten zijn vaak lastiger te vinden omdat ze dus niet grootschalig worden gekweekt. het voordeel hiervan is dat ze vaak een unieke smaak hebben ten opzichte van niet heirloom groenten.

Heirloom zaden

Open bestoven zaden

Open bestuiving is bestuiving door insecten, vogels, wind of andere natuurlijke mechanismen. De zaden van bestoven planten zullen nieuwe generaties van die planten voortbrengen. Veredeling, wat op grote schaal in de landbouw gebeurt, is ongecontroleerd en de bron van stuifmeel (mannelijke ouder) is onbekend. Open bestuiving daarentegen kan resulteren in planten die sterk variëren in genetische eigenschappen en zo biodiversiteit vergroten. 

Open bestoven zaden

Hybride zaden

Hybride zaad wordt geproduceerd door handmatig kruisbestoven planten. Hybriden worden gekweekt om de eigenschappen van de resulterende planten te verbeteren, zoals een betere opbrengst, grotere uniformiteit, verbeterde kleur, ziekteresistentie, enzovoort. Hybride zaad kan niet worden bewaard, omdat het zaad van de eerste generatie hybride planten geen betrouwbare kopieën produceert. Daarom moet voor elke aanplant nieuw zaad worden gekocht. Een hybride zaad betekent niet dat de zaden genetisch gemodificeert zijn.

Zaadbesparing

Open bestuiving is de sleutel tot zaadbesparing. Planten die zich op natuurlijke wijze voortplanten, hebben de neiging zich in de loop van de tijd aan te passen aan de lokale omstandigheden. Ze evolueren in betrouwbare rassen die presteren, vooral in hun lokale omstandigheden.  

Bepaalde tomatensoorten

Bepaalde tomatensoorten dragen in één keer een volle oogst en worden niet groter dan een bepaalde hoogte die bij het ras hoort; het zijn vaak goede keuzes voor het kweken in potten. Bepaalde tomatensoorten hebben de voorkeur van commerciële telers die een heel veld in één keer willen oogsten, of thuiskwekers die niet al te veel ruimte hebben.

Onbepaalde tomatensoorten

Onbepaalde tomatensoorten ontwikkelen zich tot planten die onbepaald hoog worden en blijven produceren totdat ze door de vorst gestopt worden. Dit is een favoriet van biologische hoveniers die het hele seizoen rijpe tomaten willen.

Onbepaalde tomaat soorten

Er zijn dus verschillende soorten zaden die je kunt gebruik om te starten met groeien. In onze Zadenmarkt, vind je diverse Heirloom en hybride soorten, allemaal biologisch. Doe er je voordeel mee in het nieuwe kweekseizoen!

Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Lees meer!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Lees meer »
Heirloom zaden

Tomaten kweken: Zaaien, verzorgen en tomaten oogsten! Tomaten kweken is niet moeilijk, maar ze hebben wel goede zorg en liefde nodig om tot heerlijke, stevige

Lees meer »
Fermenteren

Hoe fermenteer ik? Het is een vraag die we bij The Grow Supplier veel krijgen. De mensheid fermenteert al voedsel sinds de steentijd, lang voordat mensen de wetenschap

Lees meer »
Westlandpeppers

Voor ons nieuwe Meet The Grower interview reden we naar De Lier, waar Westlandpeppers enkele enorme kassen vol met pepers heeft staan. Wij vroegen ons af: wat doen ze nu precies en hoe?

Lees meer »

Heirloom tomaten zijn soorten die door meerdere familiegeneraties zijn doorgegeven vanwege hun populaire eigenschappen zoals vorm, kleur of smaak, en worden meestal een heirloom.

Lees meer »
Chilisaus

In Spicy Interview spreken we met kwekers en bedrijven die zich met alles qua hete pepers bezig houden. Van het kweken van pepers tot aan Hot Sauce producenten en alles daar tussenin. Deze keer: Chilisaus.be!

Lees meer »
Tomatenzaden

Welke soorten zaden zijn er? Biologische zaden, hybride zaden, niet-GMO zaden en heirloom zaden. Er zijn veel verschillende, maar welke soorten zaden zijn er? We leggen

Lees meer »
Groenten oogsten

De oogstgids voor zomergroenten Als tuinieren nieuw voor je is, kan het oogsten van zomergroenten een uitdaging zijn. Gebruik deze oogstgids om te bepalen wanneer

Lees meer »
[]