Wat zijn Heirloom tomaten?

Heirloom tomaten zijn soorten die door meerdere familiegeneraties zijn doorgegeven vanwege hun populaire eigenschappen zoals vorm, kleur of smaak, en worden meestal een heirloom genoemd. De term “heirloom”, in het Nederlands “erfstuk”, is de afgelopen jaren veel misbruikt voor commercieel gewin, omdat heirloom soorten in populariteit zijn toegenomen. Veel bedrijven noemen ook niet heirloom tomaten daarom heirloom.

Heirloom tomaten

Bij de The Grow Supplier hebben we ervoor gekozen om de definitie over te nemen die wordt gebruikt door tomatenexperts, die heirlooms in vier categorieën hebben onderverdeeld:

  1. Commerciële heirlooms: Open bestoven rassen die vóór 1940 zijn geïntroduceerd, of tomatenrassen die meer dan 50 jaar in omloop zijn.

  2. Familie heirlooms: Zaden die al meerdere generaties door een familie zijn doorgegeven.

  3. Gecreëerde erfstukken: Twee bekende ouders kruisen (ofwel twee heirlooms of een heirloom en een hybride) en de resulterende zaden dehybridiseren voor hoeveel jaren/generaties het ook duurt, om de ongewenste kenmerken te elimineren en de gewenste kenmerken te stabiliseren. Dit kan wel 8 of meer jaar duren.

  4. Mysterieuze Heirlooms: Rassen die een product zijn van natuurlijke kruisbestuiving van andere heirloom soorten.

Waar komt de term Heirloom tomaat vandaan?

Het lijkt erop dat Kent Whealy van Seed Savers Exchange de eerste was die de term ‘heirloom’ gebruikte met betrekking tot planten. Dat deed hij in een toespraak die hij in 1981 in Tucson hield. John Withee, wiens omslag van de bonencatalogus het woord “heirloom” had, had hem toestemming gegeven om de uitdrukking te gebruiken. De term “heirloom” werd volgens John voor het eerst gebruikt om enkele bonen te beschrijven die vrienden hem in de jaren veertig hadden gegeven, en die beweerde het weer te hebben geleend van prof. William Hepler van de Universiteit van New Hampshire.

Heirloom tomaat

Heirloom tomaten en hun belang 

Veel soorten heirlooms en de talrijke kleinere familieboerderijen die heirlooms ondersteunden, zijn de afgelopen 40 jaar verdwenen. Hybride tomaten die werden gefokt vanwege hun commercieel wenselijke eigenschappen vervingen de vele heirlooms die waren geëvolueerd om honderden jaren te overleven.
In het proces hebben we ook de controle over een aanzienlijk deel van het voedsel dat door kleine boerderijen en familietuinen wordt geproduceerd, afgestaan en verliezen we genetische variëteit in een alarmerend snel tempo.

Elke heirloom soort heeft een speciale genetische samenstelling die een ontwikkelde resistentie tegen plagen en ziekten omvat, evenals een aanpassing aan bepaalde groeiomgevingen en klimatologische omstandigheden. Door plantenepidemieën en insectenplagen wordt de voedselproductie ernstig bedreigd door het verlies van genetische variëteit. Zie het als genetische degradatie.

“Deze hulpbronnen staan tussen ons en catastrofale hongersnood op een schaal die we ons niet kunnen voorstellen. In een zeer reële zin hangt de toekomst van het menselijk ras af van deze materialen. De grens tussen overvloed en rampspoed wordt dunner en dunner, en het publiek is zich niet bewust en onbezorgd. Moeten we wachten op een ramp?” schreef wijlen Jack Harlan, een gerenommeerd plantenverzamelaar die ook plantengenetica doceerde aan de Universiteit van Illinois in Urbana en meerdere boeken over de relatie tussen mens en diversiteit schreef.

Het is onze verantwoordelijkheid als tuinders en kwekers om ervoor te zorgen dat we de diversiteit van heirloom variëteiten die ons door moeder natuur zijn gegeven, behouden.

Heirloom tomatenzaden kopen bij The Grow Supplier

Bij The Grow Supplier vinden wij diversiteit ook belangrijk. Niet alleen bij de tomaten, maar bij alle plantsoorten. 

Om deze reden hebben wij op onze zadenmarkt veelal zeer oude en ontzetten lekkere heirloom varianten zoals Kellogg’s Breakfast, Black Truffle, Manitoba, Cherokee Purple en meer!

Bekijk onze zadenmarkt en begin zelf met het kweken van deze heerlijke tomaten!

Kellogg's breakfast tomaten
Black Truffle tomaten
Manitoba tomaten
Cherokee purple tomaten

Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Lees meer!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Lees meer »
Heirloom zaden

Tomaten kweken: Zaaien, verzorgen en tomaten oogsten! Tomaten kweken is niet moeilijk, maar ze hebben wel goede zorg en liefde nodig om tot heerlijke, stevige

Lees meer »
Fermenteren

Hoe fermenteer ik? Het is een vraag die we bij The Grow Supplier veel krijgen. De mensheid fermenteert al voedsel sinds de steentijd, lang voordat mensen de wetenschap

Lees meer »
Westlandpeppers

Voor ons nieuwe Meet The Grower interview reden we naar De Lier, waar Westlandpeppers enkele enorme kassen vol met pepers heeft staan. Wij vroegen ons af: wat doen ze nu precies en hoe?

Lees meer »

Heirloom tomaten zijn soorten die door meerdere familiegeneraties zijn doorgegeven vanwege hun populaire eigenschappen zoals vorm, kleur of smaak, en worden meestal een heirloom.

Lees meer »
Chilisaus

In Spicy Interview spreken we met kwekers en bedrijven die zich met alles qua hete pepers bezig houden. Van het kweken van pepers tot aan Hot Sauce producenten en alles daar tussenin. Deze keer: Chilisaus.be!

Lees meer »
Tomatenzaden

Welke soorten zaden zijn er? Biologische zaden, hybride zaden, niet-GMO zaden en heirloom zaden. Er zijn veel verschillende, maar welke soorten zaden zijn er? We leggen

Lees meer »
Groenten oogsten

De oogstgids voor zomergroenten Als tuinieren nieuw voor je is, kan het oogsten van zomergroenten een uitdaging zijn. Gebruik deze oogstgids om te bepalen wanneer

Lees meer »
[]