Wat is irrigatie en welk type gebruik je?

Wat is irrigatie? Veel mensen weten wel wat het is, maar niet direct hoe je dit toe kunt passen in de moestuin. Er zijn namelijk diverse soorten irrigatiesystemen. Denk aan druppel irrigatie, irrigatie potten of irrigatie op zonne energie. Het zijn een paar opties die je er voor je moestuin zijn, en wij lichten er in dit artikel een paar uit die je perfect kunt gebruiken om je eigen moestuin te irrigeren!

Moestuin

Wat is irrigatie precies?

Irrigatie is het kunstmatig bewateren van land wanneer er onvoldoende regenval is. Je moestuin besproeien met een tuinslang is ook een vorm van irrigeren, aangezien irrigeren eigenlijk gewoon “van water voorzien” betekent.  Tuinders, boeren, boomgaarders en wijnbouwers brengen op de juiste momenten water aan door middel van grootschalige irrigatie. Dit bevordert de plantengroei en de opbrengst van superieure oogsten.

Voor personen met een moestuin is het vaak niet mogelijk, of betaalbaar, om grootschalige irrigatie aan te laten leggen. En laten we eerlijk zijn, waarom zou je?

Er zijn een aantal goede irrigatie opties voor je moestuin die betaalbaar zijn en ook erg effectief!

Druppel irrigatie

Druppel irrigatie

Een goede optie voor moestuinierders is druppel irrigatie. Bij druppel irrigatie leg je een slang met druppelaars door je moestuin, zaaibedden of potten. Deze slang sluit je aan op een waterbron zoals je buitenkraan of waterreservoir, of zoals een regenton, watertank of andere bron van water.

Zodra je de waterbron opent, worden alle planten waar de druppelaars bij geplaatst zijn bewatert. Deze effectieve manier om je planten te irigeren is populair omdat het ook een zeer betaalbare manier is van je planten ‘in bulk’ water te geven.

Wij hebben een perfect 71-delig druppel irrigatiesysteem om je moestuin van irrigatie te voorzien.

AutoPot Easy2Grow irrigatiesysteem

Irrigatiesystemen

Er zijn ook wat geavanceerdere manieren van irrigeren. Zo zijn er bijvoorbeeld systemen die een watertank en potten hebben, zoals het AutoPot Easy2Grow systeem. Dit systeem heeft een mechanisme waarbij de potten in een reservoir staan dat via slangen is verbonden aan de watertank. Het reservoir heeft een mechanisme waarbij er alleen de ideale hoeveelheid water wordt doorgelaten vanuit de watertank als ze plant daar om vraagt. Zo heeft je plant precies wat het nodig heeft en hoef je zelf alleen maar de watertank van water en plantenvoeding te voorzien.

Mensen met een moestuin die toch graag eens een weekendje weg willen, hebben zo geen omkijken naar de planten aangezien deze automatisch met de juiste hoeveelheid bewatert worden.

Irrigatie op zonne energie

Dit soort irrigatie is vaak een variant op de druppel irrigatie. De slang wordt in dit geval aan een elektrische pomp bevestigd die door middel van zonne energie, zoals dit Esotec zonnecel irrigatiesysteem, de planten van water voorziet.

Een voordeel van dit soort systemen is dat er vaak een vorm van een timer op zit. Zo kun je nauwkeurig alle planten in de moestuin of zaaibed bewateren. Andere voordelen zijn:

  • Meerdere waterdruppel punten
  • Betere en/of instelbare flowsnelheid
  • Energie zuinig
  • Irrigatie tijd instelbaar

Dit alles bij elkaar zorgt dat dit een goede optie is voor in je moestuin als je er niet te veel omkijken naar wilt hebben.

Zelf bewaterende potten

Een andere optie is een meer gesloten irrigatiesysteem zoals bijvoorbeeld deze zelf bewaterende pot van Garland. Hiermee kun je perfect groenten opkweken zoals pepers, tomaten en paprika’s. Potten zoals deze hebben een waterreservoir zodat je niet elke dag hoeft te bewateren. Handig als je eens een weekendje weg gaat. Deze pot van Garland is ook nog eens handig omdat het ondersteuning voor de planten biedt. Gebruik dit soort systemen om je leven net wat makkelijker te maken. Ook erg handig voor bijvoorbeeld op je balkon.

Kies je irrigatiesysteem

Kies het irrigatiesysteem dat het beste bij jou en je moestuin of balkon past. Wil je onze opties allemaal op een rijtje zien? Bekijk dan onze pagina met al onze irrigatiesystemen.

Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Lees meer!

Mars Hydro kweeklampen

LED kweeklampen: Mars Hydro Voorheen was het gebruikelijk om traditionele HPS- of HID-kweeklampen te gebruiken in kweekruimtes, maar de afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds

Lees meer »
Courgette zaden tapir

Courgette kweken: van zaaien tot oogst Courgette kweken is niet moeilijk en ze staan bekend om hun waanzinnig hoge opbrengsten. Een stuk of drie planten

Lees meer »
Tips & Tricks voor de moestuin

Tips & Tricks voor een hoge moestuin oogst Er is niets beter dan zelfgekweekte groenten. De smaak en textuur van groenten die je zelf kweekt,

Lees meer »

Moestuin bemesten: hoe en wanneer? Het is algemeen bekent onder mensen met een moestuin dat een goede voeding voor je planten ontzettend belangrijk is. Door

Lees meer »
Esotec irrigatiesysteem

Wat is irrigatie en welk type gebruik je? Wat is irrigatie? Veel mensen weten wel wat het is, maar niet direct hoe je dit toe

Lees meer »

Moestuin beginnen in 6 stappen Meer en meer mensen willen een moestuin beginnen en hun eigen groenten te kweken. Dit is niet alleen leuk, maar

Lees meer »
Heirloom zaden

Tomaten kweken: Zaaien, verzorgen en tomaten oogsten! Tomaten kweken is niet moeilijk, maar ze hebben wel goede zorg en liefde nodig om tot heerlijke, stevige

Lees meer »
Fermenteren

Hoe fermenteer ik? Het is een vraag die we bij The Grow Supplier veel krijgen. De mensheid fermenteert al voedsel sinds de steentijd, lang voordat mensen de wetenschap

Lees meer »
[]