...

Ui zaaien

Wil je ui zaaien? Dan leggen wij hier graag uit hoe je dat het beste kunt doen! Ui wordt van oudsher veel gebruikt in alle keukens in de wereld en is een heerlijke smaakmaker. Het hoort bij de ‘Allium’ familie, waar bijvoorbeeld ook knoflook onder valt. Het is in alle supermarkten beschikbaar, maar wil je het zelf in je moestuin kweken? Dan leggen wij je hier uit hoe je dat het beste kunt doen.

Ui zaaien: hoe doe je dat?

Het is niet lastig om uien te kweken, je hebt er enkel wel de juist middelen voor nodig. Denk hierbij aan goede grond en bodemverbeteraars. Wormenmest is bijvoorbeeld een uitstekend middel om te gebruiken.

Wees je er ook van bewust dat verschillende soorten uien, langere of kortere rijpingstijden hebben. Kweek je verschillende soorten uien? Geef ze dan ook hun eigen plekje of zaaibed in je moestuin.

Daarnaast is het belangrijk dat de grond waar de uien zaden in zitten, consistent vochtig is. Houdt het vochtig, maar niet te nat. Uien houden niet van droge en natte voetjes.

Hieronder geven we je stap voor stap uitleg hoe je uien het beste kunt kweken.

Ui zaaien in het kort

  1. Bereidt de grond voor door het los te woelen en onkruid te verwijderen.
  2. Zaai de uien zaden op ongeveer 0,5 cm diepte en minimaal 5 cm uit elkaar.
  3. Geef de grond goed water zodat de zaden, en later de zaailingen goede wortels kunnen ontwikkelen.
  4. Houdt de grond vochtig gedurende de hele groei.
  5. Geef ze goede moestuinvoeding, zoals bijvoorbeeld Moestuin-AZ van ECOstyle gedurende de groei.

Uien kiemen bij een temperatuur tussen de 20 en 23 graden. Een propagator om binnen te beginnen is dus geen overbodige luxe.

Veel plezier met het kweken van uien in je eigen moestuin!