...

Tuinkers zaaien

Wil je tuinkers zaaien, maar weet je niet precies hoe of wanneer? Dan heb je geluk! Tuinkers kan namelijk het hele jaar door gezaaid worden omdat het hele process, van zaden tot oogst makkelijk binnen gedaan kan worden. Lees hier hoe je dit doet.

Tuinkers zaaien

Je hebt niet eens een moestuin nodig om tuinkerszaden (Lepidium sativum) te zaaien en op elk moment van het jaar te genieten van een snelle en gemakkelijke oogst van eetbare bladeren. Een lichte vensterbank is voldoende!

Er zijn drie hoofdsoorten tuinkers; gewoon, gekruld en Grieks. De tuinkers geeft eten een milde mosterdsmaak en kan al vijf dagen na het zaaien worden geoogst, tot aan volwassenheid, ongeveer na een maand. Hier is alles wat u moet weten over het kweken van deze gezonde microgroente.

Voor een snelle oogst op elk moment van het jaar, strooi je de tuinkerszaadjes eenvoudig op het oppervlak van een vochtig stuk theedoek. Druk de zaden voorzichtig naar beneden om ervoor te zorgen dat ze contact maken met het vocht, plaats de handdoek in een ondiepe bak en dek af met huishoudfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen. Knip de toppen eraf als ze ongeveer 2,5 cm hoog zijn en geniet ervan!

Snel Tuinkers oogsten

Na ongeveer een week op weefsel groeien, zullen je zaailingen last krijgen van een tekort aan voedingsstoffen. Om volwassen tuinkersplanten te kweken, moet je je tuinkerszaden op een laag compost van zaden zaaien. Ze zullen binnen een paar dagen ontkiemen als ze vochtig worden gehouden.

Kan ik Tuinkers buiten kweken?

Tuinkers is een winterharde, eenjarige plant en kan met succes buiten worden gekweekt. Zaai uw tuinkers zaden direct in een ondiepe bak in de moestuin of verhoogd bloembed. Je kunt ze ook in bloembakken en terraspotten zaaien als je weinig tuinruimte hebt.

Bedek de tuinkers zaden lichtjes met aarde en geef goed water. Als je de zaailingen uitdunt wanneer ze 2,5 cm hoog zijn, vermindert dit de concurrentie om voedingsstoffen en licht, wat sterkere resultaten oplevert. Zorg ervoor dat u uw volwassen planten regelmatig water geeft om te voorkomen dat ze bij warm weer schieten en oogst uw tuinkersbladeren regelmatig als ze volwassen worden.

Tuinkers zaaien in het kort

  • Strooi de tuinkers zaden over een vochtige doek
  • Dek af met plastic folie
  • Tuinkers zaden kunnen in 24 uur ontkiemen
  • Binnen 5 tot 7 dagen is het klaar voor oogst

We wensen je veel kweekplezier met tuinkers zaaien en oogsten!