...

10 tips om tomaten kweken makkelijker te maken!

Het telen van tomaten is vaak de aanzet tot het starten van een moestuin, en elke tomatenliefhebber droomt ervan de ultieme tomaat te kweken: stevig maar sappig, zoet maar pittig, aromatisch en smetvrij.

Helaas zijn er maar weinig groenten die vatbaarder zijn voor meer problemen dan tomaten. De truc om heerlijk smakende tomaten te kweken, is door de beste variëteiten te kiezen, de planten goed te starten en problemen onder controle te houden voordat ze zich voordoen. Lees hier bij The Grow Supplier een aantal beproefde tips voor het kweken van tomaten om ervoor te zorgen dat je dit jaar kunt opscheppen over je zelf gekweekte tomaten! 

Tip 1: geef je zaailingen de ruimte

Als je tomaten uit zaad begint, gebruik dan kwaliteit tomatenzaden en geef de zaailingen dan voldoende ruimte om te vertakken

Ja, dat betekent de zaailingen uitdunnen tot één sterke plant per kleine pot. Gebruik bijvoorbeeld een zaaitray. Verwijder de zwakkere, kleinere zaailingen ten gunste van de beste groeiers. Overvolle potten remmen de groei, wat later tot stress en ziekte leidt. Verplant tomatenzaailingen in hun eigen 10 cm, of P9, potten kort nadat ze hun eerste set echte bladeren hebben gekregen.

Tip 2: voorzie ze van veel licht

Tomatenzaailingen hebben sterk, direct licht nodig. De dagen zijn kort in de winter, dus zelfs als ze bij een zonnig raam worden geplaatst, krijgen ze mogelijk niet voldoende natuurlijk licht. Tenzij je ze in een kas kweekt, kun je het beste elke dag 14 tot 18 uur kunstmatig plantenlicht gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat de tomatenplanten stevig worden en niet gaan strekken, moet je de jonge planten slechts enkele centimeters van kweeklampen houden. Je moet de lichten hoger zetten (of de planten laten zakken) als de zaailingen groeien. Gebruik bijvoorbeeld deze Growbox met full spectrum LED licht en automatisch dag/nacht timer. Of, als ze groter worden, een kweeklamp. Als je klaar bent om ze buiten te planten, kies dan het zonnigste deel van je balkon of (moes)tuin als locatie.

Tip 3: Gebruik een ventilator

Tomatenplanten moeten bewegen en zwaaien in de wind om sterke stengels te ontwikkelen. Dat gebeurt buiten van nature, maar als je je zaailingen binnen begint, moet je voor een soort luchtcirculatie zorgen. Creëer een briesje door een ventilator twee keer per dag vijf tot tien minuten aan te zetten. Die kleine hoeveelheid tijd zal een groot verschil maken. Let hierbij wel op dat de wind niet te krachtig wordt. Plaats de ventilator zonodig wat verder weg, of zet op een lagere stand.

Een andere optie is om de tomatenplanten met je hand zachtjes heen en weer te beweggen over hun toppen voor een paar minuten, meerdere keren per dag. Het kost wat meer moeite, maar hun heerlijke tomatengeur zal als bonus op je afwrijven.

Tip 4: Verwarm de grond voor

Tomaten houden van warmte. Ze zullen pas echt beginnen te groeien als zowel de bodem als de luchttemperatuur warm blijven. Je kunt het in de grond versnellen door het plantgebied een paar weken voordat je gaat planten af te dekken met tuinfolie. Die extra graden van bodemwarmte zullen zich vertalen in een eerdere tomaten groei.

Tip 5: plant je stengels diep

Plant je tomatenplanten dieper dan ze in de pot zaten, helemaal tot aan de bovenste paar bladeren. Wanneer ze op deze manier worden geplant, kunnen tomaten wortels langs de hele stengels ontwikkelen. En meer wortels zorgen voor een sterkere plant.

Je kunt een diep gat graven of gewoon een ondiepe greppel graven en de plant zijwaarts leggen. Het zal zichzelf snel rechtzetten en naar de zon toe groeien. Pas op dat u uw tomatenhek of -kooi niet in de begraven stengel duwt in dit geval.

Tip 6: Gebruik hakselhout als de grond is opgewarmd

Als je geen plastic op de grond wilt laten liggen, wacht dan met het neerleggen van hakselhout totdat de grond de kans heeft gekregen om op te warmen. Hoewel de grond bestrooien met hakselhout water bespaart en voorkomt dat de bodem en bodemziektes op de planten overslaan, zal het ook de grond beschaduwen en koelen als u het te vroeg neerlegt. Omdat tomaten van warmte houden, laat de zon in het voorjaar de grond opwarmen. Nadat de temperaturen warm blijven, zowel overdag als ‘s nachts, kunt u een laag hakselhout toevoegen om vocht vast te houden.

Tip 7: Verwijder de onderste bladeren

Nadat uw tomatenplanten ongeveer 1 meter lang zijn, verwijdert u de bladeren van de onderste 30 cm van de stengel. Dit zijn de oudste bladeren en het zijn meestal de eerste bladeren die schimmelproblemen ontwikkelen. Naarmate de planten voller worden, krijgen de onderste bladeren de minste hoeveelheid zon en luchtstroom. Omdat deze bladeren dicht bij de grond zitten, kunnen bodempathogenen er gemakkelijk op spatten. Door ze te verwijderen, wordt voorkomen dat schimmelziekten zich voordoen. 

Tip 8: Knijp en snoei voor meer tomaten

Knijp en verwijder uitlopers die zich ontwikkelen in de oksels van twee takken. Ze zullen geen vrucht dragen en zullen energie wegnemen van de rest van de plant.

Doe echter rustig aan met het snoeien van de rest van de plant. Je kunt een paar blaadjes uitdunnen zodat de zon het rijpende fruit kan bereiken, maar het zijn de bladeren die fotosynthese opwekken en de suikers creëren die smaak aan je tomaten geven. Minder bladeren betekent minder zoete tomaten.

Tip 9: Geef je planten regelmatig water

Geef diep en regelmatig water terwijl de vruchten zich ontwikkelen. Onregelmatig water geven – een week overslaan en proberen het goed te maken – leidt tot bloesemrot (een calciumtekort) en barsten en splijten. De vuistregel is om ervoor te zorgen dat uw planten minstens 3 cm water per week krijgen, maar tijdens hete, droge periodes hebben ze mogelijk meer nodig. Als je planten er het grootste deel van de dag verwelkt uitzien, geef ze dan wat te drinken.

Nadat het fruit begint te rijpen, kunt u het water geven wat rustiger aan doen. Door het water te verminderen, wordt de plant overgehaald om zijn suikers te concentreren, voor een betere smaak. Gebruik je eigen oordeel. Houd niet zoveel water achter dat de planten voortdurend verwelken en gestrest raken of dat ze hun bloesems en mogelijk hun fruit laten vallen.

Tip 10: Je tomaten planten tomaten laten groeien

Het rijpen van tomaten is grotendeels overgeleverd aan het weer, maar soms kunnen we een handje helpen. Door de toppen van de hoofdstelen in de vroege zomer af te knijpen, zullen tomatenplanten (die met continu fruit beschikbaar zijn) worden aangemoedigd om hun energie in de bloei te steken.

Tomatenplanten worden graag groot voordat ze vruchten gaan zetten, dus maak je geen zorgen als je tomatenplanten de eerste twee maanden niet bloeien. Knijpen is ook een handige truc tegen het einde van de zomer als je wilt dat de laatste tomaten opschieten en rijpen.

Het zou geen probleem moeten zijn om vastberaden tomatenplanten (die allemaal tegelijk rijpen) vrucht te laten zetten, tenzij de weersomstandigheden ongunstig zijn en een aandoening veroorzaken die toepasselijk ‘bloesemdruppel’ wordt genoemd.

Ben je op zoek naar tomatenzaden? Bekijk dan onze zadenmarkt. Meer interessante blogs vind je hier!

Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest