Tomaten kweken: Zaaien, verzorgen en tomaten oogsten!

Tomaten kweken is niet moeilijk, maar ze hebben wel goede zorg en liefde nodig om tot heerlijke, stevige en zoete tomaten uit te groeien. Wij leggen je hier stap voor stap uit hoe je de lekkerste tomaten zelf kunt zaaien, verzorgen en oogsten!

Tomaten kweken

Tomaten zaaien, maar welke soort?

Tomaten zaaien, doe het niet te vroeg! Er zijn enorm veel tomatensoorten om te zaaien. Kies je een Heirloom? Hybride? Cherry? En dan… Zoet of zuur? Sappig of vlezig? Dit komt eigenlijk allemaal neer op smaak en voorkeur. Maar, er is iets waar je vooraf in ieder geval rekening mee moet houden: kies ik ‘determinate’  of ‘indeterminate’ tomatensoorten.

Determinate zijn tomatensoorten die een ‘vaste’ groeihoogte hebben. Deze tomaten worden niet groter dan een bepaalde hoogte. Ook zullen de tomaten veel sneller tegelijk groeien en rijpen, waardoor je makkelijk sauzen, tomatenpuree of ketchup kunt maken.

Indeterminate zijn tomatensoorten die blijven groei. De plant wordt zo groot als het wilt, afhankelijk van de verzorging en het medium waar het in staat. Deze soort zal ook vruchten blijven produceren tot de vorst er een einde aan maakt. Dit is handig voor tomaten die je vers in salades wilt gebruiken.

Welke soort je ook zoekt. Wij hebben tomaten zaden van veel heerlijke tomatensoorten beschikbaar in onze zadenmarkt!

Tomatenzaden

Tomaten zaden zaaien

Als je zelf tomaten zaden gaat zaaien, dan kun je dat vanaf eind maart binnen doen. Doe dit dan in een warme omgeving zoals een elektrische propagator, of in een andere kweekbak op de vensterbank boven een verwarming.

Plant de tomaten zaden ongeveer 0,5 cm diep en zeker 2,5 cm uit elkaar, in potgrond bedoeld voor groenten of specifiek voor tomaten.

Zodra de zaden uitkomen zullen ze twee blaadjes hebben. Dit zijn de eerste blaadjes die licht opvangen waardoor de zaailing kan groeien. Zodra de zaailingen een tweede set blaadjes krijgen, kun je ze overplanten in een grotere potjes, waarbij je de stam zo diep mogelijk, tot aan de blaadjes, plant. De zaailingen zullen zo groot en sterk worden, tot het weer tijd is ze te verpotten. En zo ga je door tot ze naar buiten kunnen na ijsheiligen, als de laatste nachtvorst is geweest.

Tip: als je de planten naar de laatste, grote pot van minimaal 10 liter verplaatst, of als je ze in de grond zet, gebruik dan een bodemverbeteraar zoals deze biologische wormenmest van Franky’s Flora.

Tomaten zaaien

Geef voeding en bewater voldoende

Het spreekt voor zich, maar na de moeite genomen te hebben om je tomaten zaden te zaaien en de zaailingen op te kweken, is het belangrijk dat je ze de juiste voeding geeft, zoals de plantenvoeding die wij aanbieden, maar ook genoeg water geeft. Tomatenplanten hebben, zeker in de zomer, veel water nodig. Geef ze dus 1 keer per week een goede dosis water. Merk je dat het niet genoeg is? Wees dan niet bang om het twee keer per week, of nog vaker, te doen indien nodig.

Bij het kweken van tomatenplanten is het belangrijk op de details te letten. Bewater de planten bijvoorbeeld altijd direct op de potgrond, en niet op de bladeren! Tomatenplanten kunnen niet goed tegen de combinatie water en zon.

Tomaten bewateren

Ondersteun je tomatenplanten

Het is belangrijk je tomatenplanten te ondersteunen. Zoals je kunt begrijpen kunnen tomaten vrij zwaar worden. Te zwaar voor de plant. Daarom is het goed om bijvoorbeeld een stevige bamboe stok te gebruiken om de planten aan te binden. Wil je zeker weten dat je planten genoeg water hebben EN goed ondersteund zijn? Gebruik dan deze handige zelfbewaterende pot van Garland als laatste thuis van je planten.

Tomaten ondersteunen

Snoei je tomatenplant regelmatig

Tomatenplanten groeien enorm snel. Dat betekent dat er ook veel onnodige stelen en takken aankomen waar geen tomaten aan zullen groeien. Het is belangrijk dat je deze snoeit. Het eerste wat je kunt doen is de tomatenplant ‘dieven’. Dieven zijn kleine uitgroeisels die uit de oksel van grotere stelen groeien.

Ze heten niet voor niets dieven, want ze stelen als het ware voedingsstoffen van de plant die ze beter kan gebruiken voor het groeien en rijpen van tomaten. Ook helpt het de plant rechtop te blijven groeien, verbetert het de luchtcirculatie en zorgt het voor meer tomaten aan de plant.

Tomaten snoeien

Oogst je kweek en geniet van je tomaten!

Tomatenplanten produceren over het algemeen 40 tot 50 dagen na het zaaien rijpe tomaten. Wil je grotere tomaten? Snoei dan degene die aan het uiteinde van een tak groeien om de onderste meer voedingsstoffen en ruimte te geven om te groeien.

Tomaten kweken is zoals gezegd dus niet moeilijk en heel erg leuk! Zolang je er maar goed voor zorgt, zul je genieten van heerlijke, zelfgekweekte tomaten!

Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Lees meer!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Lees meer »
Heirloom zaden

Tomaten kweken: Zaaien, verzorgen en tomaten oogsten! Tomaten kweken is niet moeilijk, maar ze hebben wel goede zorg en liefde nodig om tot heerlijke, stevige

Lees meer »
Fermenteren

Hoe fermenteer ik? Het is een vraag die we bij The Grow Supplier veel krijgen. De mensheid fermenteert al voedsel sinds de steentijd, lang voordat mensen de wetenschap

Lees meer »
Westlandpeppers

Voor ons nieuwe Meet The Grower interview reden we naar De Lier, waar Westlandpeppers enkele enorme kassen vol met pepers heeft staan. Wij vroegen ons af: wat doen ze nu precies en hoe?

Lees meer »

Heirloom tomaten zijn soorten die door meerdere familiegeneraties zijn doorgegeven vanwege hun populaire eigenschappen zoals vorm, kleur of smaak, en worden meestal een heirloom.

Lees meer »
Chilisaus

In Spicy Interview spreken we met kwekers en bedrijven die zich met alles qua hete pepers bezig houden. Van het kweken van pepers tot aan Hot Sauce producenten en alles daar tussenin. Deze keer: Chilisaus.be!

Lees meer »
Tomatenzaden

Welke soorten zaden zijn er? Biologische zaden, hybride zaden, niet-GMO zaden en heirloom zaden. Er zijn veel verschillende, maar welke soorten zaden zijn er? We leggen

Lees meer »
Groenten oogsten

De oogstgids voor zomergroenten Als tuinieren nieuw voor je is, kan het oogsten van zomergroenten een uitdaging zijn. Gebruik deze oogstgids om te bepalen wanneer

Lees meer »
[]