Tomaten kweken: Zaaien, verzorgen en tomaten oogsten!
Tomaten kweken is niet moeilijk, maar ze hebben wel goede zorg en liefde nodig om tot heerlijke, stevige en zoete tomaten uit te groeien. Wij leggen je hier stap voor stap uit hoe je de lekkerste tomaten zelf kunt zaaien, verzorgen en oogsten!

Tomaten zaaien, maar welke soort?
Tomaten zaaien, doe het niet te vroeg! Er zijn enorm veel tomatensoorten om te zaaien. Kies je een Heirloom? Hybride? Cherry? En dan… Zoet of zuur? Sappig of vlezig? Dit komt eigenlijk allemaal neer op smaak en voorkeur. Maar, er is iets waar je vooraf in ieder geval rekening mee moet houden: kies ik ‘determinate’ of ‘indeterminate’ tomatensoorten.
Determinate zijn tomatensoorten die een ‘vaste’ groeihoogte hebben. Deze tomaten worden niet groter dan een bepaalde hoogte. Ook zullen de tomaten veel sneller tegelijk groeien en rijpen, waardoor je makkelijk sauzen, tomatenpuree of ketchup kunt maken.
Indeterminate zijn tomatensoorten die blijven groei. De plant wordt zo groot als het wilt, afhankelijk van de verzorging en het medium waar het in staat. Deze soort zal ook vruchten blijven produceren tot de vorst er een einde aan maakt. Dit is handig voor tomaten die je vers in salades wilt gebruiken.
Welke soort je ook zoekt. Wij hebben tomaten zaden van veel heerlijke tomatensoorten beschikbaar in onze zadenmarkt!

Tomaten zaden zaaien
Als je zelf tomaten zaden gaat zaaien, dan kun je dat vanaf eind maart binnen doen. Doe dit dan in een warme omgeving zoals een elektrische propagator, of in een andere kweekbak op de vensterbank boven een verwarming.
Plant de tomaten zaden ongeveer 0,5 cm diep en zeker 2,5 cm uit elkaar, in potgrond bedoeld voor groenten of specifiek voor tomaten.
Zodra de zaden uitkomen zullen ze twee blaadjes hebben. Dit zijn de eerste blaadjes die licht opvangen waardoor de zaailing kan groeien. Zodra de zaailingen een tweede set blaadjes krijgen, kun je ze overplanten in een grotere potjes, waarbij je de stam zo diep mogelijk, tot aan de blaadjes, plant. De zaailingen zullen zo groot en sterk worden, tot het weer tijd is ze te verpotten. En zo ga je door tot ze naar buiten kunnen na ijsheiligen, als de laatste nachtvorst is geweest.
Tip: als je de planten naar de laatste, grote pot van minimaal 10 liter verplaatst, of als je ze in de grond zet, gebruik dan een bodemverbeteraar zoals deze biologische wormenmest van Franky’s Flora.

Geef voeding en bewater voldoende
Het spreekt voor zich, maar na de moeite genomen te hebben om je tomaten zaden te zaaien en de zaailingen op te kweken, is het belangrijk dat je ze de juiste voeding geeft, zoals de plantenvoeding die wij aanbieden, maar ook genoeg water geeft. Tomatenplanten hebben, zeker in de zomer, veel water nodig. Geef ze dus 1 keer per week een goede dosis water. Merk je dat het niet genoeg is? Wees dan niet bang om het twee keer per week, of nog vaker, te doen indien nodig.
Bij het kweken van tomatenplanten is het belangrijk op de details te letten. Bewater de planten bijvoorbeeld altijd direct op de potgrond, en niet op de bladeren! Tomatenplanten kunnen niet goed tegen de combinatie water en zon.

Ondersteun je tomatenplanten
Het is belangrijk je tomatenplanten te ondersteunen. Zoals je kunt begrijpen kunnen tomaten vrij zwaar worden. Te zwaar voor de plant. Daarom is het goed om bijvoorbeeld een stevige bamboe stok te gebruiken om de planten aan te binden. Wil je zeker weten dat je planten genoeg water hebben EN goed ondersteund zijn? Gebruik dan deze handige zelfbewaterende pot van Garland als laatste thuis van je planten.

Snoei je tomatenplant regelmatig
Tomatenplanten groeien enorm snel. Dat betekent dat er ook veel onnodige stelen en takken aankomen waar geen tomaten aan zullen groeien. Het is belangrijk dat je deze snoeit. Het eerste wat je kunt doen is de tomatenplant ‘dieven’. Dieven zijn kleine uitgroeisels die uit de oksel van grotere stelen groeien.
Ze heten niet voor niets dieven, want ze stelen als het ware voedingsstoffen van de plant die ze beter kan gebruiken voor het groeien en rijpen van tomaten. Ook helpt het de plant rechtop te blijven groeien, verbetert het de luchtcirculatie en zorgt het voor meer tomaten aan de plant.

Oogst je kweek en geniet van je tomaten!
Tomatenplanten produceren over het algemeen 40 tot 50 dagen na het zaaien rijpe tomaten. Wil je grotere tomaten? Snoei dan degene die aan het uiteinde van een tak groeien om de onderste meer voedingsstoffen en ruimte te geven om te groeien.
Tomaten kweken is zoals gezegd dus niet moeilijk en heel erg leuk! Zolang je er maar goed voor zorgt, zul je genieten van heerlijke, zelfgekweekte tomaten!
Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!
Lees meer!

Binnenteelt is steeds populairder geworden onder kwekers, waardoor ze het hele jaar door planten kunnen kweken, ongeacht de weersomstandigheden buiten

LED kweeklampen: Mars Hydro Voorheen was het gebruikelijk om traditionele HPS- of HID-kweeklampen te gebruiken in kweekruimtes, maar de afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds

Courgette kweken: van zaaien tot oogst Courgette kweken is niet moeilijk en ze staan bekend om hun waanzinnig hoge opbrengsten. Een stuk of drie planten

Tips & Tricks voor een hoge moestuin oogst Er is niets beter dan zelfgekweekte groenten. De smaak en textuur van groenten die je zelf kweekt,

Moestuin bemesten: hoe en wanneer? Het is algemeen bekent onder mensen met een moestuin dat een goede voeding voor je planten ontzettend belangrijk is. Door

Wat is irrigatie en welk type gebruik je? Wat is irrigatie? Veel mensen weten wel wat het is, maar niet direct hoe je dit toe

Moestuin beginnen in 6 stappen Meer en meer mensen willen een moestuin beginnen en hun eigen groenten te kweken. Dit is niet alleen leuk, maar

Tomaten kweken: Zaaien, verzorgen en tomaten oogsten! Tomaten kweken is niet moeilijk, maar ze hebben wel goede zorg en liefde nodig om tot heerlijke, stevige