...

Spruitjes zaaien

Er is bijna geenn mooiere plant dan de spruitjes plant? Daarom is spruitjes zaaien ook zo leuk! Wij leggen je hier kort en duidelijk uit hoe en wanneer je het beste spruitjes zaden kunt zaaien in je moestuin.

Spruitjes, wat zijn het?

De kruisbloemige groentefamilie, die ook broccoli, bloemkool en verschillende soorten kool omvat, heeft ook spruitjes als een van haar meest prominenten leden. Ze hebben meestal een diameter van 1.5 to 2.5 cm en groeien in kleine trossen op hoge stelen. Ze zijn bolvormig en groen van kleur en worden vaak omschreven als nootachtig of aards smakend. Ze zijn een fantastische bron van vezels en zijn rijk aan vitaminen en mineralen.Spruitjes worden vaak als bijgerecht geserveerd en kunnen op verschillende manieren worden gekookt, waaronder braden, sauteren en stomen.

Spruitjes zaaien: hoe doe je dat?

Spruitjes kunnen in goed in je moestuin groeien, je moet alleen weten hoe je dat precies doet. Je kunt spruitjes bijvoorbeeld direct in je moestuin zaaien, maar ook eerst binnen voorzaaien. Zaai je ze binnen voor, dan kan dat gewoon binnen in een koele kamer of ruimte vanaf 15 graden. Veel warmer hoeft niet. Maar hieronder laten we je in korte stappen zien hoe je spruitjes direct in je moestuin kunt zaaien.

Prei zaaien in het kort

In het kort:

  1. Kies een locatie waar de spruitjes in de volle zon staan.
  2. Bereid je grond voor door extra bemesting toe te voegen.
  3. Zaai de spruitjes zaden (of verplant ze als ze binnen voorgezaaid zijn) vanaf februari in je zaaibed of kas.
  4. Bewater de zaailingen regelmatig zodat het vochtig blijft, maar niet te nat.
  5. Zorg voor goede plantenvoeding.
  6. Ondersteun de planten tijdens de groei, dit hebben ze nodig om overeind te blijven.

Je kunt ze oogsten als ze ongeveer 2,5 centimeter in doorsnee zijn en diepgroen van kleur. Begin laag op de steel met oogsten en werk je omhoog. Het duurt vaak 3 tot 4 maanden voor spruitjes rijp zijn.

TIP: Spruitjes vragen veel van je grond. Dus houdt de grond consistent vochtig en en geef regelmatig voeding zoals op het etiket van je plantenvoeding aangegeven.