...

Spinazie zaaien

Spinazie zaaien, hoe doe je dat? Het kan wat uitdagend lijken, maar dat is het eigenlijk helmaal niet! Zolang je zorg draagt dat je alles hebt wat je nodig hebt, zaai je spinazie in je moestuin zonder zorgen. Wij leggen hier uit hoe je het best spinazie kunt zaaien!

Wat is Spinazie?

Een groente met een bladgroene kleur, spinazie is een lid van de Amaranthaceae plantenfamilie. Het wordt al heel lang voor voedsel gekweekt en komt oorspronkelijk uit Centraal- en Zuidwest-Azië. Het is een enorm goede bron van vitamines en mineralen zoals vitamine K, vitamine A, vitamine C, foliumzuur, ijzer en calcium, spinazie staat bekend om zijn hoge voedingswaarde. Bovendien bevat het veel vezels en slechts een paar calorieën. Behalve dat het vaak wordt gebruikt in salades, sandwiches, soepen en ander voedsel, kan spinazie vers of gekookt worden gegeten. Het is een makkelijk te kweken groente en daarom ideaal voor in je moestuin.

Spinazie zaaien: wat heb je nodig?

Spinazie is eigenlijk het hele jaar door te kweken en erg geschikt voor ongeduldige mensen. Want, binnen 4 tot 6 weken heb je al oogst indien de temperaturen perfect zijn. In de winter kan het dus langer duren. Maar, je zult wel wat dingen moeten hebben om met het zaaien van spinazie te beginnen.

 • Spinazie zaden zoals in onze zadenmarkt.
 • Locatie: spinazie staat graag in de zon of gedeeltelijke schaduw.
 • Grond: je hebt goed bewerkte grond nodig.
 • Water: spinazie houdt er van goed bewaterd te worden.
 • Tuingereedschap: niet essentieel maar een hark om de grond in je moestuin voor te bereiden is wel handig!
 • Plantenvoeding en bemesting

Als je dit in goed voor elkaar hebt in je moestuin, dan kun je beginnen met zaaien! Zaai je spinazie, afhankelijk van het moment waarop je zaait, binnen, buiten of in de kas zo’n 15 tot 30 centimeter uit elkaar. Zorg ervoor dat de grond luchtig is en niet doordrenkt van vocht, daar houdt spinazie niet van. Een contstant vochtige grond is voldoende.

Je kunt spinazie makkelijk bemesten met bijvoorbeeld wormenmest, of andere universele plantenvoeding.

TIP: pas op met nitraat toevoegen. Teveel toegevoegd nitraat kan de plant omzetten naar Nitriet, wat niet goed is voor de mens.

Spinazie zaaien in het kort

Spinazie kweken heeft wat voeten in aarde. Dus daarom laten we je hier in het kort zien het je het beste spinazie kunt zaaien:

In het kort:

 1. Kies kwaliteit Spinazie zaden
 2. Kies de locatie in je tuin die volle zon of gedeeltelijke schaduw krijgt en goede, wateraflatende grond heeft.
 3. Bereid de grond voor door onkruid te verwijderen. Het is ook aan te reden om compost of mest toe te voegen aan de grond.
 4. Zaai de spinazie in zaaibakken in de kas of direct in de moestuin.
 5. Zorg dat de spinazie zaden genoeg water krijgen zodat de grond consistent vochtig is todat ze ontkiemen (vaak tussen 7 – 10 dagen).
 6. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn kun je ze uitdunnen zodat ze 15 cm uit elkaar staan.
 7. Bewater de spinazie voldoende en geef gebalanceerde plantenvoeding ieder 4 – 6 weken (of adviseer de verpakking van je plantenvoeding).
 8. Oogst je spinazie wanneer het groot genoeg is om te eten.

Volg deze simpele stappen en oogst voor je het weet je heerlijke, eigen spinazie uit de moestuin!