...

Snijbiet zaaien

Snijbiet, ook wel warmoes genoemd, is een vrij simpel te kweken groenten. Het groeit goed in zo’n beetje alle grond soorten en is buiten te zaaien van april tot en met juli in voorbewerkte grond. Wil je daar niet op wachten? Dan is snijbiet zaaien binnen ook geen probleem! Hier kun je dan in maart al mee beginnen.

We leggen je hier op een makkelijke manier uit hoe je het beste snijbiet kunt zaaien en kweken!

Snijbiet: wat is het eigenlijk?

Snijbiet lijkt enorm op Rabarber, maar het is wel degelijk iets anders.  Maar wat dan? Deze bladgroente wordt ook wel warmoes genoemd en groeit in de veel verschillende kleuren: van geel tot oranje en van wit tot rood. Ze behoren tot dezelfde soort als de  ‘gewone’ bieten. Wanneer de plant 10-15 centimeter hoog is, kun je elke keer de buitenste bladeren oogsten en zo een hele tijd van je moestuin genieten. Je kunt snijbiet tot in oktober oogsten, het is dus de ideale groente voor de nazomer, en ook nog eens ontzettend gezond!

Welke snijbiet kies ik om te zaaien?

De keuze van welke snijbietsoort te kweken is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur voor kleur in plaats van smaak. Het grootste deel van de kleur komt van de dikke bladstelen, middenribben en nerven, hoewel groene bladeren af en toe karmozijnrode blosjes kunnen vertonen. Hete tinten van robijn, karmozijnrood, roze, oranje of geel, evenals koel puur wit, zijn de meest voorkomende stamkleuren. 

Qua smaak zijn deze soorten dus allemaal redelijk gelijk, hier zitten geen grote verschillen in. Daarom kun je zelf kiezen wat je het mooiste vind of wat het beste in je moestuin staat.

Snijbiet zaaien in het kort

  1. Kies een zonnige plek in je moestuin. Snijbiet kan tegen wat schaduw zolang de grond maar watervasthoudend is.
  2. Bereidt de grond voor door compost toe te voegen zoals tuinmest
  3. Binnen zaaien: zaai in een zaaitray twee zaadjes per module in zaaigrond. Zaai 2.5 cm diep en bedek met grond. Verplaats naar buiten zodra de zaailingen 5 cm groot zijn.
  4. Buiten zaaien: maak een gaatje van 2.5 cm diep en plaats hier in de zaadjes. Bedek met grond en bewater goed. Plaats ze 10 cm uit elkaar als je meerdere plantjes zaait en houdt de rijen 45cm uit elkaar.
  5. Bewater de planten wanneer het wat droog is.
  6. Geef goede, biologische voeding. Bij voorkeur korrels die hun voeding langzaam afgeven.

Als je deze simpele stappen volgt heb je voor maanden lang heerljke snijbiet in je moestuin. Gebruik dit in de lekkerste gerechten voor je gezien en geniet van je eigen gekweekte snijbiet!