Savooiekool zaaien

Wil je graag een gezonde en veelzijdige groente kweken die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit? Dan is savooiekool zaaien zeker iets voor jou!

Niet alleen is deze groente gemakkelijk te kweken in je eigen moestuin, het kan op verschillende manieren worden bereid en past bij veel verschillende gerechten. Lees verder om te ontdekken wat deze groente is en hoe je het kunt kweken om je maaltijden naar een hoger niveau te tillen!

Savooiekool: wat is het?

Savooiekool is een groene koolsoort die zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied. Het is een ronde en compacte kool met gekrulde, gerimpelde bladeren. Savooiekool heeft een lichtzoete smaak en een zachte textuur wanneer het gekookt is.

Het is ook een erg gezonde groente die rijk is aan voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine K en vezels. Het kan op verschillende manieren worden bereid en is een veelzijdige groente in de keuken. Het kan worden gestoomd, gekookt, geroerbakt of zelfs rauw worden gegeten in salades.

Om savooiekool te kweken, moet je beginnen met het zaaien van de zaden in de lente of vroege zomer, wanneer de grond warm genoeg is. De zaden moeten ongeveer 1 cm diep worden geplant in goed doorlatende grond en op een zonnige plek worden gezet. De planten hebben veel ruimte nodig, dus plant ze op ongeveer 50 cm van elkaar.

Savooiekool heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. De grond moet vochtig worden gehouden, maar niet te nat, om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Als de planten beginnen te groeien, moeten ze regelmatig worden bemest om ervoor te zorgen dat ze genoeg voedingsstoffen krijgen.

Savooiekool is klaar om te oogsten wanneer de koolkop stevig aanvoelt en de bladeren stevig zijn. Snijd de kool van de plant af met een scherp mes en verwijder de buitenste bladeren. Savooiekool kan worden bewaard in de koelkast gedurende ongeveer een week.

Savooiekool zaaien in het kort

  1. Vul een zaaitray of potjes met potgrond tot ongeveer 2,5 centimeter van de bovenkant.
  2. Maak kleine gaatjes in de potgrond van ongeveer 1 cm diep en leg een savooiekoolzaadje in elk gaatje.
  3. Bedek de zaden met een dun laagje potgrond en druk voorzichtig aan.
  4. Geef de zaden water met een gieter met een fijne straal om de grond gelijkmatig vochtig te maken.
  5. Plaats de zaaitray of potjes op een warme en zonnige plek binnenshuis, zoals bij een raam op het zuiden.
  6. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om te voorkomen dat de zaden gaan rotten.
  7. Wanneer de zaailingen ongeveer 5-7 cm hoog zijn en twee echte bladeren hebben, kunnen ze worden overgeplant naar grotere potten of in de volle grond.
  8. Als je de savooiekool in de volle grond plant, zorg dan dat de grond goed doorlatend is en op een zonnige plek ligt. De planten hebben veel ruimte nodig, dus plant ze op ongeveer 50 cm van elkaar.
  9. Blijf de savooiekoolplanten regelmatig water geven en bemesten om ervoor te zorgen dat ze genoeg voedingsstoffen krijgen.
  10. Savooiekool is klaar om te oogsten wanneer de koolkop stevig aanvoelt en de bladeren stevig zijn. Snijd de kool van de plant af met een scherp mes en verwijder de buitenste bladeren.

Met deze simpele stappen kun je genieten van verse, zelfgekweekte savooiekool uit je eigen moestuin!