Rucola zaaien

Rucola is een slasoort die net wat anders is dan andere sla soorten qua uiterlijk en smaak. Het is gemakkelijk te kweken en kan in verschillende grondsoorten worden gekweekt. Het groeit ook relatief snel en duurt ongeveer maar 30 dagen van zaadje tot oogst. Daarnaast is het ook nog eens een smakelijke en voedzame aanvulling op elk dieet.

Rucola: wat is het?

Rucola, in de VS ook wel Arugula of Rocket genoemd, is een groene bladgroente die populair is in de Italiaanse keuken. Het heeft een gepeperde en licht bittere smaak en de bladeren worden meestal gebruikt in salades, broodjes en pizza’s.

Rucola is een lid van de Brassicaceae-familie, waartoe ook andere kruisbloemige groenten behoren, zoals broccoli, bloemkool en kool. Het is een rijke bron van vitamine A, C en K, evenals foliumzuur en calcium. Het bevat ook antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, die gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Rucola is van oorsprong afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, met name uit Italië. Het is echter nu wereldwijd populair en wordt geteeld in veel verschillende delen van de wereld, waaronder Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië.

Rucola groeit goed in een warm klimaat en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. In Italië wordt rucola vaak in het wild gevonden, groeiend tussen olijfbomen en wijngaarden, maar het wordt ook commercieel geteeld. Tegenwoordig wordt rucola ook vaak in kassen geteeld om het hele jaar door beschikbaar te zijn. In het Nederlandse klimaat groeit het ook prima vanaf de lente.

Rucola zaaien in het kort

  1. Kies een zonnige plek in je tuin of op je balkon. Rucola houdt van volle zon, maar kan ook groeien in halfschaduw.

  2. Bereid de grond voor door te zorgen dat de grond goed los is en vermeng eventueel met compost of andere organische materialen.

  3. Zaai de rucolazaden ongeveer 1 cm diep en ongeveer 2 cm uit elkaar. Als je meerdere rijen zaait, houd dan ongeveer 15 cm ruimte tussen de rijen.

  4. Bedek de zaden met een dun laagje aarde en geef water. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat, om te voorkomen dat de zaden gaan rotten.

  5. Rucola heeft ongeveer 3-4 weken nodig om te ontkiemen. Zodra de zaailingen ongeveer 5 cm hoog zijn, dun je ze uit zodat er ongeveer 10 cm tussen elke plant is.

  6. Geef regelmatig water om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft en bemest de planten om de groei te bevorderen.

  7. Rucola is klaar om geoogst te worden wanneer de bladeren ongeveer 10-15 cm lang zijn. Knip de bladeren af bij de basis van de plant en laat de planten doorgroeien, zodat je meerdere oogsten kunt krijgen.

Rucola is een snelle groeier en kan binnen enkele weken na het zaaien worden geoogst. Het is ook mogelijk om rucola in potten of containers te kweken, wat handig kan zijn als je niet veel ruimte of een moestuin hebt.