Rode biet zaaien

Om rode biet te zaaien heb je niet heel veel moeite nodig, enkel ruimte. Je kunt rode biet in principe het hele jaar zaaien, maar in februari al op zijn vroegst binnen in bijvoorbeeld een serre, of in een kas vanaf eind februari/begin maart.

Buiten kan vanaf midden maart – april voor vroege soorten, of in mei voor ‘normale’ soorten. Ook vanaf juni – halverwege juli is het mogelijk ze buiten te zaaien. Wij vertellen je hier hoe je het beste rode biet zaden kunt zaaien.

Rode biet: wat is het?

Rode bieten (Beta vulgaris) groeien ondergronds. Ze hebben meestal een ronde of ovale vorm en hun kleur kan variëren van donkerrood tot goudgeel. Ze hebben een zoete smaak en worden vaak gekookt of ingemaakt gegeten. Ze zijn een goede bron van mineralen en vitamines, zoals kalium, mangaan en foliumzuur. Bovendien bevatten ze nitraten, die in verband zijn gebracht met een betere doorbloeding en verlaagde bloeddruk. Het is dus een ideale aanvulling op je moestuin.

Rode biet zaaien in het kort

  1. Verwijder onkruid en woel de aarde om waar je de rode biet zaden wilt zaaien.
  2. Zaai je zaad ongeveer op 1 centimeter diep en zo’n 5 a 10 centimeter uit elkaar.
  3. Bedekt met aarde, druk een beetje aan en maak de grond vochtig maar niet te nat. De zaden ontkiemen ongeveer tussen de 7 a 10 dagen.
  4. Als de zaailingen rond de 5 cm grooit zijn kun je ze uitdunnen door ze 7,5 tot 10 centimeter uit elkaar te verplanten. Zo hebben ze voldoende ruimte om te groeien.
  5. Rode bieten hebben regelmatig voeding nodig en de grond moet vochtig blijven gedurende de groeiperiode.

Na 50 tot 70 dagen zijn de bieten helemaal volgroeid en kun je heerlijke bieten uit je eigen moestuin voorschotelen.

Tip: wil je eerder beginnen dan kun je de rode biet zaden binnen starten in een propagator.

[]