Radijs zaaien

Wil je Radijs zaaien maar wil je eerst wat meer informatie over hoe? Dan ben je bij The Grow Supplier aan het juiste adres! Radijs is prima voor te zaaien bij mild weer vanaf februari. Door in februari al te beginnen met zaaien en dan elke week of twee weken daarna. Zo heb je dus elke week, of twee weken, een vers bosje radijzen voor in je salades!

Radijs zaaien: hoe doe je dat?

Radijs is, afhankelijk van de soort, een snelle groeier. De meeste zijn na een maand wel volgroeid en klaar om te eten. Sommige zelfs al na 18(!) dagen. Zoals de radijssoort ‘De Dix-Huit Jours‘, wat zoveel betekent als ’18 dagen’.

Vorst heeft geen invloed op het ontkiemen van de radijs zaden, en door gewoon te beginnen zorg je dat je straks heerlijke radijs in je moestuin hebt staan.

Radijzen doen het het beste als ze in koelere omstandigheden worden gekweekt en zijn bestand tegen koud weer. Je kunt malse, sappige, smaakvolle radijzen kweken als de planten snel groeien zonder stress. Ze kunnen een bloem ontwikkelen die zaad gaat vormen, een extreem pittige smaak ontwikkelen of houtachtig worden tijdens de hitte van een typische zomer.

Zorg dat de grond waarin je radijs gaat kweken luchtig is en vrij van ongedierten. De wortels van radijzen zijn gevoelig en moeten dus een goede kwaliteit grond hebben.

Gebruik om je grond te verbeteren bijvoorbeeld de wormenmest van Franky’s Flora. Hiermee heb je samen met je grond een ideale bodem voor radijs.

Radijs zaaien in het kort

Als je radijs wilt zaaien dan zul je dit binnen moeten zaaien of in de kas.

In het kort:

  • Maak de grond waar de radijs zaden in gezaaid worden los, radijzen houden van goed water doorlatende grond.
  • Zaai de zaden 0.5 cm diep en ongeveer 2,5 centimeter uit elkaar.
  • Maak de grond vochtig, maar niet te nat. Zorg dat de grond consistent vochtig blijft totdat de zaden ontkiemen. Dit duurt ongeveer 7 tot 14 dagen.
  • Zorg als de zaailingen groot genoeg zijn dat je ze uitdunt door ze verder uit elkaar te plaatsen, ongeveer 5 centimeter.
  • Afhankelijk van de soort zijn de radijzen klaar om geoogst te worden tussen de 18 dagen en 6 weken
TIP: Radijzen houden van koel weer dus begin met zaaien in koudere maanden zoals de herfst, begin lente of winter.

Veel plezier met het kweken van je radijzen!