Prei zaaien

Wil je prei zaaien? Dan leggen wij hier graag uit hoe je dat het beste kunt doen! Prei is een heerlijke groente die vrij makkelijk te kweken is Het heeft alleen wat tijd en aandacht nodig. Er zijn verrschillende preisoorten zoals vroege prei, middelvroege prei en late prei. Wil je vroeg beginnen? Dan raden we aan dit binnen in een propagator te doen, of in een kas. Wil je later beginnen? Dan kan het direct buiten in de kas of moestuin.

Prei zaaien: hoe doe je dat?

Voor een grote oogst aan prei, is het goed je grond optimaal voor te bereiden door veel tuincompost of goed verteerde mest in te graven, bij voorkeur al in de herfst. Wormenmest is bijvoorbeeld een uitstekend middel om te gebruiken.

Prei is het meest geschikt om in de volle grond te kweken, maar je kunt er ook meerdere in grote, diepe bakken of verhoogde bedden kweken.

Traditioneel wordt prei in een zaaibed gezaaid, buiten uw moestuin, waarna de jonge prei in de vroege zomer wordt overgeplant naar de moestuin. Dit komt omdat het zaaien van prei in uw hoofdgroenteperceel vroeg in het groeiseizoen veel ruimte in beslag neemt.

Zaai in Januari buiten in de kas of binnen in een kweekbak. Zaai je in maart of april, zaai de prei zaden dan dun, 1 cm diep, in rijen met een onderlinge afstand van 15 cm.

Als je buiten geen ruimte hebt of alleen een paar prei wilt, kun je binnen in kweekbakken zaaien en later buiten uitplanten. Zaai één zaadje per potje als je die gebruikt.

Prei zaaien in het kort

Als je prei wilt zaaien in januari, dan zul je ze binnen moeten zaaien of in de kas.

In het kort:

  1. Vul je zaaibakken of potjes met potgrond en zaai je prei zaden hier op uit. Bedekt met een laagje potgrond en houdt de grond warm en vochtig.
  2. Zodra de zaailingen zijn ontkiemd en sterk genoeg zijn om te verpotten, plant ze dan over naar P9 potjes.
  3. Naarmate de plantjes groeien, laat ze langzaam wennen aan de buiten condities door ze elke dag een beetje langer buiten te zetten op een beschutte plek.
  4. Als de laatste vorst na ijsheiligen is geweest kunnen de plantjes in je moestuin bedden of volle grond. Houdt 20 tot 30 cm ruimte tusssen de plantjes en 30 t40 cm tussen de rijen.
  5. Maak een gat in de grond van zo’n 15 centimeter diep zodat de wortels en onderste gedeelte van de stengel bedekt is met grond.
  6. Bewater de prei regelmatig, waarbij je er voor zorgt dat de grond vochtig blijft maar niet te nat.

Prei heeft over het algemeen zo’n 75 tot 100 dagen nodig om ‘rijp’ te worden, afhankelijk van de soort. Zodra de prei groot genoeg is, kun je het oogsten.

[]