Pepers zaaien

Pepers zaaien. Voor vele het begin van het nieuwe kweekseizoen aangezien sommige soorten al in december voorgezaaid kunnen worden in huis. Pepers zijn lid van de nachtschade familie en erg geschikt om te zaaien in december, januari en februari.

Hete peperplanten zijn heel makkelijk in potten te kweken. Ideaal dus voor je moestuin of voor op je balkon. Er zijn misschien wel duizenden verschillende hete pepers die allemaal net wat meer of minder tijd nodig hebben, maar over het algemeen gaat het zaaien en ontkiemen hetzelfde. Wij leggen je hier uit hoe je dit het beste kunt aanpakken, en wat je er voor nodig hebt.

Peperzaden zaaien:  hoe doe je dat?

Pepers, of chilipepers, worden over de hele wereld gebruikt om gerechten van meer smaak en pit te voorzien. Maar, het klimaat in Nederland is niet ideaal. De peperzaden moeten in de koude maanden dus wat hulp krijgen om optimaal te kunnen ontkiemen. Hieronder zie je kleine selectie pepersoorten uit onze zadenmarkt, en wat je kunt gebruiken om pepers voor te zaaien voor je moestuin of balkon.

Peperzaden zaaien in het kort

Als je pepers wilt zaaien in december, dan zul je ze binnen moeten zaaien. dit kan vanaf december tot eind januari/begin februari. Als de plantjes groot en sterk genoeg zijn mogen ze na ijsheiligen, midden mei, naar buiten om uit te groeien tot stevige planten die veel hete pepers opleveren!

In het kort:

  • Vermeng potgrond met perliet om de peperzaden in te plaatsen.
  • Zaai de peperzaden op 0,5 cm diepte voor in potgrond op een warme locatie in huis.
  • Gebruik een propagator om een goed klimaat te garanderen voor je peperzaden en zet het op de vensterbank voor het raam.
  • Houdt de grond vochtig, maar niet te nat.
  • De zaailingen ontkiemen, afhankelijk van de soort na 1 tot 3 weken uit.
  • Zodra de zaailingen stevig genoeg zijn, kun je ze verpotten naar grotere potjes.
  • Herhaal dit zodra ze groot genoeg zijn nog eens naar een 5 liter pot en daarna de eind pot zoals deze 12 liter RoutPouch.
  • Na ijsheiligen, als er geen kans op vorst meer is, kun je de peperplanten langzaam laten wennen aan de condities buiten, door ze steeds een beetje langer beschut buiten te zetten.
  • Geef ze plantenvoeding met een goede NPK verhouding.
  • Over het algemeen duurt het 60 to 90 dagen voordat pepers rijp zijn, maar dit varieert sterk per soort!

Peperzaden gedijen goed naast tomaten, marjolein en basilicum. Lees uitgebreid hoe je planten vanuit zaad opkweekt op ons blog.

[]