

LED kweeklampen: Mars Hydro
LED kweeklampen: Mars Hydro Voorheen was het gebruikelijk om traditionele HPS- of HID-kweeklampen te gebruiken in kweekruimtes, maar de afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds
Pepers kweken
Meer en meer mensen in Nederland starten met het kweken van chilipepers. Deze zijn zo enorm veelzijdig. Je kunt ze vers in je gerechten gebruiken, drogen, saus of sambal van maken of inleggen in het zoet zuur. Maar, wat is een hete peper nu eigenlijk? En hoe begin ik met kweken?
Hete pepers, ook wel chilipepers genoemd, zorgen ervoor dat gerechten pittig worden. De pittigheid wordt bepaald door de hoeveelheid van de stof capsaïcine, die zich in de zaadlijsten bevind. Hoe meer capsaïne, hoe pittiger de peper! Deze stof hecht zich aan je smaakreceptoren, die vervolgens een seintje aan je brein geven dat het pittig wordt. Dit zorgt voor het branderige gevoel. De chilipepers komen voor in enorm veel soorten en maten, van mild (of helemaal geen hitte) tot ongelofelijk heet, en worden op vrijwel alle continenten in de wereld gekweekt.
Pepers kweken is enorm populair in Nederland. Echter, is ons klimaat hier niet ideaal voor. De zomers zijn niet altijd even warm en de periode van lange dagen met licht is te kort. Dat is evenwel geen probleem! The Grow Supplier legt je hier stap voor stap uit hoe je de lekkerste pepers kweekt!
Afhankelijk van het soort pepers dat je wilt kweken begin je al eind December/begin Januari. De hete pepers zoals de Habanero of Madame Jeanette, of de zogenaamde ‘super hots’ zoals de Carolina Reaper, Trinidad Scorpion of Bhut Jolokia (Ghost Pepper) hebben meer tijd nodig en zijn het best aan het begin van het seizoen te planten. Ga je voor wat meer gangbare chilipepers, zoals de rode peper of Jalepeno, dan kun je deze tot half Maart nog zaaien.
Peperzaden zijn in diverse webshops te bestellen en zijn soms zelfs in de lokale tuincentra te verkrijgen. Het is ook mogelijk om je zaden uit verse pepers te halen. Koop bijvoorbeeld rode pepers in de super markt. Of, als je het pittiger wilt, koop wat hete pepers in de Toko zoals Madame Jeanette, African Bird’s Eye chillies of Surinaamse Adjuma pepers. De zaadjes die je online koopt zijn gedroogd, maar direct vanuit een verse peper hoef je niet te drogen en kunnen zo de grond in.
Neem vervolgens een halve eierdoos en vul deze met de stekgrond, Druk met je vinger in de stekgrond totdat er een kuiltje ontstaat van ongeveer 0,5 centimeter. Hier leg je vervolgens het peperzaadje voor je chilipepers in, waarna je het weer bedenkt met stekgrond. Herhaal dit voor al je peperzaden. Zodra je dit hebt gedaan maak je de stekgrond vochtig door er water op te spuiten met de plantenspuit. LET OP: de stekgrond moet vochtig zijn, maar niet te nat! Als de stekgrond te nat is, is er de kans dat de zaden gaan rotten en zul je geen chilipepers zien groeien.
Nu je al de zaden van je hete pepers hebt bewaterd, kun je er plasticfolie over spannen. Prik er wat gaatjes in voor ventilatie en zet ze op de vensterbank boven de verwarming of in een propagator. De peperzaden houden van een warme omgeving van 24 tot 30 graden. Volg deze stappen die wij van The Grow Supplier hebben uitgestippeld, en je peperzaden zullen in 1 tot 3 weken ontkiemen tot kleine peperplanten.
Dat is natuurlijk nog maar het begin. Want, hoe zorg je er nu voor dat deze kleine spruiten uitgroeien tot grote, sterke planten die veel vruchten produceren? The Grow Supplier legt het je hieronder verder uit.
In het eerste gedeelte van ons blog, Hete pepers kweken: Hoe begin ik?, hebben we uitgelegd welke voorbereidingen je moet treffen om te beginnen met pepers kweken. Ook hebben we daar uitgelegd hoe je de peperzaden moet zaaien en onder welke omstandigheden je ze het best kunt laten ontkiemen. Nu zijn ze ontkiemd, maar wat nu? Dat leggen wij van The Grow Supplier je hier stap voor stap uit!
Nu je peperzaden zijn ontkiemd, zie je ze rechtop komen te staan met twee kiemblaadjes. Dit zijn de eerste twee blaadjes die licht opvangen om het fotosynthese proces in gang te zetten. Dit is ook het moment om ze in een lichte omgeving te zetten. Uiteraard zul je in het begin van het seizoen nog niet voldoende daglicht hebben om in de behoefte van het jonge plantje te voorzien, namelijk 16 uur licht en 8 uur rust per dag, maar daar zijn diverse oplossingen voor! Bijvoorbeeld door deze stijlvolle growbox van The Grow Supplier te gebruiken. Het LED licht in deze growbox imiteert daglicht en zorgt zo voor voldoende fotosynthese.
Zorg ervoor dat het jonge plantje niet droog komt te staan, maar maak het ook niet te nat zoals we in deel 1 van ons blog hebben uitgelegd.
Je zult het plantje snel zien groeien, elke dag is het weer een stuk groter. Maar wanneer verpot je het jonge plantje naar een grotere pot? En hoe groot moet die pot zijn?
Na enkele weken zul je zien dat het jonge plantje extra blaadjes krijgt. Dit zijn de eerste “echte” blaadjes van het jonge peperplantje. Deze blaadjes zullen ook groter worden dan de eerste kiemblaadjes. Want, een groter oppervlak vangt meer licht op, en meer licht betekent meer fotosynthese! Laat deze blaadjes zeker een week groeien, hierna kun je wat goede potgrond in grote plastic bekers doen van het formaat red cups en maak je een kuiltje waarin het jonge peperplantje geplaatst kan worden.
Wees voorzichtig met het jonge peperplantje, het is nu nog vrij kwetsbaar. De beste manier om het plantje uit de eierdoos te halen is door voorzichtig met je vingers of een lepeltje de grond aan de randen van de eierdoos los te maken, pas daarbij op dat je de wortels niet beschadigd. Zodra dit is gedaan kun je het plantje bij de kluit uit de eierdoos halen en in zijn nieuwe omgeving zetten. Zorg dat het plantje tot vlak onder de nieuwe blaadjes in de grond staat, bedenk met verse grond en bewater opnieuw tot het vochtig is. De meeste potgrond heeft voor enkele weken voeding in de grond zitten, bijvoeden is op dit moment dus ook nog niet nodig. Plaats de peperplanten weer op de vensterbank boven de verwarming en bij voorkeur weer onder het LED licht van de kweekbak of andere LED groeilampen.
Nu is het wachten en wachten. Blijf het plantje voldoende water geven, maar niet te veel. Zorg dat het genoeg kwalitatief licht krijgt. Je zult vanzelf zien dat het groter en groter wordt, en meer en meer bladeren krijgt. Pepers kweken is niet heel moeilijk, maar het vereist wel wat geduld.
Na enkele weken is het plantje flink groter en heeft het flink meer bladeren. Als je het gevoel hebt dat de groei vertraagd is dat het moment om het peperplantje nogmaals te verpotten. Ditmaal kun je kiezen voor potjes met de afmeting P9, deze zijn 9x9x10 cm, deze potjes zijn de opmaat voor echte groei en je zult zien dat ze in deze potjes al flink groot worden! Wees wederom voorzichtig met het verpotten van de plantjes. Verpotten zorgt voor wat stress bij de planten en daarom kunnen ze na het verpotten wat gaan hangen. Dit is normaal en trekt vanzelf weer bij als je ze direct na het verpotten maar weer wat water geeft. Het uiteindelijke doel is om de plant in minimaal een 10 liter pot te krijgen voor je ze naar buiten kunt doen.
Je peperplantjes zijn al een aantal keer verpot en hebben dag in dag uit voldoende licht gehad door een growbox of LED groeilamp. Nu breekt zo langzamerhand de lente aan, yes! Maar mogen ze direct naar buiten? Het antwoord daarop is: Nee. Helaas nog niet. De planten kunnen officieel pas naar buiten rond half Mei, na Ijsheiligen. Dat is traditioneel het moment waar het ’s nachts niet meer zal vriezen. Maar, voordat het ijsheiligen is mogen ze al wel af en toe naar buiten om te wennen aan de temperatuur en wind. Dit heet afharden. Het afharden dient voorzichtig te gebeuren. Zodra de temperaturen oplopen kun je ze elke dag een uurtje buiten zetten, of voor een opendeur of raam. Bouw dit langzaam op elke dag todat ze bij Ijsheiligen gewend zijn aan de buitenlucht en ze fulltime naar buiten kunnen.
Zodra de planten in hun grootste 10 liter pot staan kun je ook beginnen met voeding. Speciale voeding zoals BioBizz BioGrow en BioBizz Bloom hebben de juiste NPK waarde voor peperplanten. Zodra je begint met BioGrow zal de plant een sterkere stam ontwikkelen en meer volume krijgen. De plant zal ook bloemen willen gaan ontwikkelen, maar aangeraden wordt om deze nog te verwijderen tot in ieder geval eind April. Zo focust de plant zich op groei in plaats van bloei. Een grotere plant geeft later meer vruchten!
Voor je het weet gaat de plant vruchten ontwikkelen uit de bloemen die je laat hangen. Na eind april kun je starten met Bio Bloom om de vruchten betere suikers te laten ontwikkelen en dus ook meer smaak!
Wil je meer tips van The Grow Supplier over wat te doen met de pepers, kijkt dan eens hier!
Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!
LED kweeklampen: Mars Hydro Voorheen was het gebruikelijk om traditionele HPS- of HID-kweeklampen te gebruiken in kweekruimtes, maar de afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds
Courgette kweken: van zaaien tot oogst Courgette kweken is niet moeilijk en ze staan bekend om hun waanzinnig hoge opbrengsten. Een stuk of drie planten
Tips & Tricks voor een hoge moestuin oogst Er is niets beter dan zelfgekweekte groenten. De smaak en textuur van groenten die je zelf kweekt,
Moestuin bemesten: hoe en wanneer? Het is algemeen bekent onder mensen met een moestuin dat een goede voeding voor je planten ontzettend belangrijk is. Door
Wat is irrigatie en welk type gebruik je? Wat is irrigatie? Veel mensen weten wel wat het is, maar niet direct hoe je dit toe
Moestuin beginnen in 6 stappen Meer en meer mensen willen een moestuin beginnen en hun eigen groenten te kweken. Dit is niet alleen leuk, maar
Wij zijn dé specialist op het gebied van kweekbenodigdheden voor binnen, op je balkon en in de moestuin. Wij hebben voor u een compleet aanbod van kweekbenodigdheden, moestuin zaden en accessoires, en verkopen alleen de beste kwaliteit tegen de meest scherpe prijzen. Heeft u een vraag over een product? Neem dan contact met ons op!
Mede door slimme inkoop in voornamelijk (Oost) Europa kunnen wij u de beste deals aanbieden.
Mocht u een vraag hebben over een product in ons assortiment schroom dan niet en neem contact met ons op.
Onderstaand adres is géén bezoekadres en kan uitsluitend worden bezocht op afspraak.
The Grow Supplier
Lange brugstraat 32 A
4811 WS Breda
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder KvK-nummer 69685576
Alle rechten voorbehouden bij Thegrowsupplier.com
Betaal veilig online met o.a. iDeal én Bancontact Mistercash