Moestuin bemesten: hoe en wanneer?
Het is algemeen bekent onder mensen met een moestuin dat een goede voeding voor je planten ontzettend belangrijk is. Door ze de juiste voedingsstoffen te geven kunnen de planten uitgroeien tot stevige groenteplanten die een grote oogst kunnen geven.
We gebruiken dus bemesting, of plantenvoeding, om onze planten beter te laten groeien, maar wanneer voeg je plantenvoeding of mest toe? En hoeveel geef je? We leggen hier de basis uit van bemesten zodat jij goed voorbereid je moestuin in kunt gaan!


Wat is plantenvoeding?
Planten hebben naast grond dat rijk is aan organische materie zoals compost, ook plantenvoeding, ook wel bemesting genoemd, nodig. Je kunt plantenvoeding zien als supplementen voor de mens. Zo hebben tomaten bijvoorbeeld grond nodig met een goede hoeveelheid calcium.
Als je planten gekweekt hebt in je moestuin, dan weet je dat vooral groenteplanten veel voedingsstoffen uit de grond trekken. Dit doen ze zodat ze deze kunnen doorspelen aan de vruchten die ze moeten gaan dragen. Het is dus handig om deze voedingsstoffen aan te vullen. Dat is waar bemesting en plantenvoeding een rol gaat spelen. Plantenvoeding en bemesting vullen verloren voedingsstoffen aan en zorgn ervoor dat de grond een acceptabele hoeveelheid voedingsstoffen heeft voor gezonde groei.
Voor ieder moestuin seizoen is het goed om een bodemtest te doen zodat je precies weet hoe de kwaliteit van je grond is. Deze pH bodemtest van ECOstyle geeft je makkelijk en snel aan hoe de staat van je bodem is. Nu weten we dat niet iedere moestuinier een test doet, maar wij raden het ten zeerste aan! Het kan zomaar zijn dat de vruchtbaarheid van je bodem prima is, dan hoef je dus ook niet te bemesten.
Een woord van advies: wees verzichtig met bemesten. Het enige wat erger is dan je planten geen voeding geven is te veel voeding geven!


Wanneer bemest je de moestuin?
Voor eetbare gewassen wordt de mest meestal in de lente in de grond gemixt voordat de planten worden uitgeplant. Er zijn verschillende soorten mest die je hiervoor kunt gebruiken zoals wormenmest of tuinmest. Mocht je de planten toch al geplant hebben, dan kun je altijd nog korrel plantenvoeding geven zoals Moestuin AZ van ECOstyle. Gebruik voor jonge planten nog geen vloeibare plantenvoeding, deze kunnen de jonge wortels beschadigen.
Over het algemeen is het dus prima om in de lente te beginnen, maar vergeet niet dat de planten voornamelijk hulp nodig hebben als ze het meeste groeien, en dat is niet voor alle groenten hetzelfde:
- Voor sla, rucola en kool maar ook andere bladgroente kan dit al eeder in de lente nodig zijn.
- Mais en pompoen groeit midden in de zomer heel hard en heeft dan goede plantenvoeding nodig. Voor een langgroeiende groenten zoals mais wordt er vaak aan het begin bemest en net voor de grote groei.
- Tomaten en aardappelen hebben midden in het seizoen extra plantenvoeding nodig. Als tomaten bloemen beginnen te krijgen, dan kun je naar een laag stikstof (N) gehalte voeding gaan zoals BioBizz BioBloom.


Hoeveel meststoffen gebruik ik? En welke?
Over het algemeen zal er op de verpaking een ‘NPK’ nummer staan. Dit houdt in Nitrogen (Stikstof), Phosphorus (Fosfor) en Potassium (Kalium). Dit refereert aan die drie belangrijkste voedingsstoffen die planten nodig hebben en wordt vaak weer gegeven als 3-4-4 of 12-12-12. De getallen staan gelijk aan het percentage gewicht van elke voedingstof in de verpakking. Uiteraard zitten er vaak ook nog andere stoffen in als magnesium, ijzer, calcium en mangaan.
Om je moestuin te starten, of weer in goede orde te krijgen, start je met een algemene bemesting. Er zijn wat planten, zoals de tomatenplant die graag wat specifiekere voeding hebben zoals BioBizz BioGrow. Dit bevat ook calcium wat helpt tegen bloesemrot.
Fosfor (P) is belangrijk omdat het wortelgroei en ontwikkeling stimuleert
Als kijken naar later in het seizoen, dan kunnen sommige planten voordeel hebben van extra stikstof (N). Stikstof helpt bij bladgroei en er zijn groenten die daar bij gebaat zijn:
- Kool, bloemkool en broccoli kunnen wat meer gebruiken drie weken na het verplanten.
- Erwten, bonen en komkommers kunnen bijgevoed worden na dat ze bloesems beginnen te krijgen.
- Pepers, paprika’s aubergines en tomaten kunnen extra voeding gebruiken als de eerst vruchten zich ontwikkelen. Tomaten kunen zelfs nog wat krijgen twee weken nadat de eerste tomaat geplukt is.
- Mais wanneer de planten 15 tot 25 cm groot zijn en wanneer schil zich ontwikkeld.
- Spinazie en boerenkool wanneer ze ongeveer op 1/3 van hun groei zijn.
- Deze groenten geef je GEEN extra fosfor: zoete aardappel, watermeloen, wortels, bieten, sla.


Hoe gebruik je korrel meststoffen
We hebben het eerder gehad over korrel meststoffen, ideaal voor het begin van het seizoen als je niet heel je moestuin met mest wilt bewerken. Deze korrels kun je makkelijk over een groot oppervlakt verspreiden. Het is wel belangrijk dat je deze dan nog goed met water in de grond laat trekken, dus zorg dat je na het aanbrengen van de meststoffen goed water geeft. De meststof moet ongeveer 5 tot 10 cm diep komen. In zaaibedden, plantenbakken of potten kun je hiervoor makkelijk een tuinharkje of tuinschepje gebruiken.
Een goede tip is om de korrels te verspreiden voordat het gaat regenen. De regen brengt de voeding diep richting de wortels zodat de plant er gebruik van kan maken.
Hoe gebruik je vloeibare meststoffen?
Vloeibare meststoffen worden vermengt met water en dan over de grond aan de basis van de plant gegoten. Het is belangrijk om te weten dat je nooit meer gebruikt dan op de verpakking staat. Vloeibare plantenvoeding is namelijk sterker dan korrels en kunnen de wortels verbranden of de plant een “nutrient burn” geven waarbij de plant simpelweg te veel voeding heeft gekregen en er niets meer kan.
Het is ook onverstandig om planten die je net hebt verpot vloeibare plantenvoeding te geven. De wortels van de planten zijn namelijk nog wat gevoelig en fragiel na het verpotten. Vloeibare meststoffen kunnen de wortels daarom makkelijk verbranden.
Veel moestuiniers wachten zo’n 2 a 3 weken voordat ze vliebare meststoffen aan hun planten geven zodat de planten de tijd hebben om hun wortelschaden na het verpotten te herstellen.
Voordat je je vloeibare plantenvoeding geeft, geef je de plant eerst wat water. Zo voorkom je dat de wortels verbranden vanwege droge grond. Zorg nogmaals dat je het verdunt zoals op de verpakking staat en gebruik niet meer dan nodig.
Moestuinier met plezier
Nu weet je de basis van bemesting en kun je hiermee aan de slag.
Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!
Lees meer!


LED kweeklampen: Mars Hydro Voorheen was het gebruikelijk om traditionele HPS- of HID-kweeklampen te gebruiken in kweekruimtes, maar de afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds


Courgette kweken: van zaaien tot oogst Courgette kweken is niet moeilijk en ze staan bekend om hun waanzinnig hoge opbrengsten. Een stuk of drie planten


Tips & Tricks voor een hoge moestuin oogst Er is niets beter dan zelfgekweekte groenten. De smaak en textuur van groenten die je zelf kweekt,


Moestuin bemesten: hoe en wanneer? Het is algemeen bekent onder mensen met een moestuin dat een goede voeding voor je planten ontzettend belangrijk is. Door


Wat is irrigatie en welk type gebruik je? Wat is irrigatie? Veel mensen weten wel wat het is, maar niet direct hoe je dit toe


Moestuin beginnen in 6 stappen Meer en meer mensen willen een moestuin beginnen en hun eigen groenten te kweken. Dit is niet alleen leuk, maar


Tomaten kweken: Zaaien, verzorgen en tomaten oogsten! Tomaten kweken is niet moeilijk, maar ze hebben wel goede zorg en liefde nodig om tot heerlijke, stevige


Hoe fermenteer ik? Het is een vraag die we bij The Grow Supplier veel krijgen. De mensheid fermenteert al voedsel sinds de steentijd, lang voordat mensen de wetenschap