Een moestuinplan maken: Hoe doe je dat?

Is er een meer bevredigende of smakelijkere ervaring dan je eigen eten te verbouwen? Een tuin vol mooie, vruchtbare planten biedt een heerlijk gevoel van voldoening – en fantastische, verse maaltijden – van de eerste gevoelige asperges in de lente tot de zoete smaak van de in de zomer geteelde tomaten. Het is echter van cruciaal belang om de beste moestuinindeling voor uw gebied en de planten die u wilt laten groeien te bepalen om zo’n fantastisch gewas te produceren. Dit is de werkwijze.

Moestuin plan

1. Kies een plek

Maak om te beginnen een inventarisatie van uw mogelijke groeiruimte. Denk aan het volgende:

Waar schijnt de zon het meest? Veel planten hebben zes tot acht uur zonlicht per dag nodig. Houd er rekening mee dat uw huis aan de zuid-, oost- en westzijde meer zon zal ontvangen dan aan de noordzijde.

Bestaat er een locatie dicht bij het huis? Je komt vaak langs je moestuin als je deze naast een ingang opzet. Als u dit doet, is de kans groter dat u merkt of ongedierte of planten water nodig hebben.

Staat hier al veel vegetatie? Als er veel struiken of bomen zijn, zullen ze met uw tuin concurreren om zowel zonneschijn als mineralen en vocht in de bodem. Vermijd walnotenbomen omdat ze een gif afgeven dat giftig is voor groenteplanten.

Hoe ver wegis het water? Zorg ervoor dat er een gemakkelijke toegang is tot een waterbron in het gebied dat u kiest voor de indeling van uw moestuin. Zo voorkom je dat je een grote gieter of tuinslang door de tuin moet verplaatsen.

Hoeveel ruimte heb je nodig? Een grote tuin lijkt misschien een geweldig idee, maar als je een beginnende tuinier bent, kan het ook intimiderend zijn. Klein beginnen met een paar verhoogde bedden of containers en uw moestuinplan elk jaar uitbreiden heeft de voorkeur.

2. Maak een lijst van je passies

Ben jij een ervaren kok die een verscheidenheid aan erfstuktomaten wil kweken voor verrukkelijke gerechten? Ben je dol op spruitjes, maar heb je een hekel aan boerenkool? Noteer de groenten die je lekker vindt en reserveer ruimte in je moestuinlay-out om ze te laten groeien voordat je planten koopt.

Als vaste planten zoals asperges en aardbeien hoog op uw lijst met favoriete voedingsmiddelen staan, kunt u overwegen om een permanent perceel te ontwerpen voor hun groei. Zorg ervoor dat u ruimtebesparende hekjes gebruikt ter ondersteuning van rankende groenten zoals komkommers en erwten.

3. Maak een papieren tuinplan

Ruitjespapier is eigenlijk je vriend bij het plannen van een moestuin, ondanks het feit dat het een ongemakkelijke flashback naar de meetkundeles kan veroorzaken. Voordat u een schop oppakt, moet u uw tuin plannen om tijd te besparen en mogelijke blunders op te vangen.

Maak eerst een foto van uw tuinruimte en schat vervolgens de grootte ervan in. Teken de bedden en containers die u wilt gebruiken op het millimeterpapier met een verhouding van 1 voet = 1 doos, zodat er voldoende ruimte tussen hen is om een kruiwagen te laten passeren. Om te voorkomen dat u op de grond staat en deze verdicht, houdt u de breedte van elk groentebed op 3 tot 4 voet. Hierdoor kun je over het bed reiken om te planten, wieden of oogsten.

Plant verrukkelijke planten in mooie geglazuurde potten op een zonnig terras voor een tuin die ook esthetisch aantrekkelijk is.

4. Inclusief planten

Vul nu de moestuinplanner in met de namen van de planten die u wilt telen en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen elke invoer. (Vind hier je favoriete variëteit om te zien hoeveel ruimte elke plant nodig heeft.) Overvolle planten kunnen niet zo groot en robuust worden als ze anders zouden doen, omdat ze moeten strijden om voedingsstoffen, zonneschijn en water.

Plant hoge groenten achter in de tuin, middelgrote in het midden en kleine planten voor of langs de border. Denk erover na om bestuiversplanten toe te voegen om nuttige insecten aan te trekken die niet alleen uw oogst vergroten, maar ook tuinongedierte opeten.

Als dit niet je eerste tuin is, overweeg dan waar je je groenten vorig jaar hebt neergezet en roteer ze dit jaar naar nieuwe bedden om ziekten te helpen voorkomen en ongedierte buiten te houden dat in de grond overwintert en hongerig is naar planten. (Lees hier meer over vruchtwisseling.)

Gebruik goede kwaliteit grond voor groenten en kruiden in uw bedden, potten en gebruik de goede plantenvoedingg zoals BioBizz om ervoor te zorgen dat uw planten alle voeding krijgen die ze nodig hebben. Dit vergroot je kansen op een grote oogst. (Zorg ervoor dat u zich houdt aan de instructies op het etiket.)

Moestuin plan tips

5. Leer van je prestaties (en mislukkingen)

Maak aantekeningen voor de tuin van het volgende jaar in je moestuinplanner. Welke tomaat smaakte het lekkerst of welke peper was het pittigst? Geniet er vooral ook van!

Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest