Lente ui zaaien

Lente ui zaaien is leuk om te doen en ze staan ook geweldig in je moestuin! Niet veel mensen weten dat het niet moeilijk is om lente ui te kweken. Daarom leggen wij hier stap voor stap uit hoe je het beste lente ui in je moestuin kunt zaaien.

Lente ui: wat is het?

Lente ui, enkel verschillend van bosui vanwege het dunnere uiterlijk, wordt ook wel groene ui genoemd. Laat je de lente uit langer doorgroeien, dan krijg je een bosui met een groter uit gedeelte.

Ze hebben een zoete en milde uien smaak en worden veel gebruikt in de aziatische keuken, bijvoorbeeld in wok en rijstgerechten.

De lente uit heeft lange groene bladeren en lijkt een beetje op een mini prei. Daaraast is lente uit uit je eigen moestuin ontzettend gezond. Zo is het rijk aan vitamina K, C, A en gezonde vezels. Ook zit er veel ijzer, calcium en mangaan in.

Maar hoe kweek je deze heerlijke groenten nu? Hieronder een paar simpele stappen om te beginnen met lente ui zaaien.

Lente ui zaaien in het kort

  1. Bereid je zaailocatie voor, dit kan een zaaibed of kweekbak zijn afhankelijk van wanneer je zaait. Zaai je gelijk buiten, dan is een zonnige locatie in je moestuin nodig.
  2. Zaai de lente ui zaden 0.5 cm diep en 2.5 cm uit elkaar. Bedenk met een lagje grond en maak de grond vochtig.
  3. Houd de grond vochtig maar niet te nat todat de zaden ontkiemen. Dit duurt ongeveer 7 tot 14 dagen.
  4. Dun de zaailingen uit als ze 5 cm groot zijn zodat ze 5 cm uit elkaar staan. Dit geeft ze voldoende ruimte om te groeien.
  5. Geef ze kwaliteit plantenvoeding volgens de verpakking van je voeding.
  6. Houdt de grond vochtig tot ze klaar zijn om te oogsten.

Lente ui is te oogsten als de toppen groen zijn en ongeveer 15 cm groot. Je kunt ze simpel aan de basis uit de grond trekken.

Geniet van je eigen gekweekte lente ui!

[]