...

Propagators

Toont alle 3 resultaten

Wanneer zaden planten in de propagator?

Door je zaden binnen te zaaien, kun je je planten eerder laten beginnen dan wordt aanbevolen op het zaadpakket, waardoor je groeiseizoen wordt verlengd. Met deze methode kun je sommige planten al in januari starten, zoals siererwten.

 

Een zaaibak en propagator gebruiken om je zaden te zaaien

Stap 1: Voeg zaden en snijcompost toe aan een zaadbak en egaliseer de bovenkant door er een stuk hout overheen te halen om het overtollige te verwijderen. Om het oppervlak waterpas te maken, duw je de compost voorzichtig naar beneden met een stamper.

Stap 2: Als je zaden groter zijn, moet je ze misschien één voor één naar binnen drukken of ze in een dunne laag erover strooien afhankelijk van hun grootte. Het is een goed idee om de volledige zaai-instructies van je zaadpakket te lezen voordat je begint, omdat het zal vertellen hoe ver uit elkaar en op welke diepte je jouw zaden moet plaatsen.

Stap 3: Zeef compost over de zaden om ervoor te zorgen dat ze op de juiste diepte worden begraven. Label je zaadtrays als je meer dan één soort zaad kweekt, zodat je kunt bijhouden wat er groeit en jouw waarnemingen kunt vergelijken met de aanbevolen kweekmethoden.

Stap 4: Geef de zaden voorzichtig water met een kleine gieter.

Stap 5: Zet je kweekbak op een warme plek, maar liefst niet in direct zonlicht. Een zonnige vensterbank is voldoende, maar zorg ervoor dat je de propagator regelmatig draait, anders krijgen de zaailingen zwakke, spichtige groeipatronen als ze naar het licht toe groeien.

Tip: Sommige zaden moeten een nacht weken voordat ze worden geplant. Op de verpakking lees je instructies voor de zaadbereiding.

 

Hoeveel zaden moet ik zaaien?

Te veel zaden is de belangrijkste oorzaak van de dood van zaadjes. Zelfs als ze allemaal ontkiemen, zal de concurrentie van dicht bij elkaar gelegen buren voorkomen dat ze normaal groeien, en terwijl ze worstelen om hoger te groeien dan de anderen, zullen ze ofwel sterven of langbenig worden.

Bovendien zijn zaden die te dik zijn gezaaid vatbaar voor schimmelziekte die wordt veroorzaakt door een teveel aan vocht, slechte hygiëne en gebrek aan luchtcirculatie. Veelvoorkomende fouten zijn het gebruik van vervuilde containers of het recyclen van oude compost.

Trek de kleinere plant eruit als er twee zaden in dezelfde module zijn geplant en gooi deze weg, idealiter in je compostbak.