Plantenvoeding

Toont alle 7 resultaten

Plantenvoeding bevordert de groei en kan daarom het beste worden gegeven tijdens het groeiseizoen, dat voor de meeste planten meestal lente en zomer is. Extra voeding is niet nodig als uw plant in de winter in rust is. U kunt in maart beginnen met voeren, wanneer de dagen langer worden.

Wat is plantenvoeding?

Plantenvoeding is precies zoals het klinkt: voeding voor je planten. Er zijn talloze soorten plantenvoeding verkrijgbaar in verschillende varianten. Denk aan vloeistoffen, stokjes of granen. Planten hebben, net als mensen, voedingsstoffen nodig om te groeien. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat een plant alleen maar water nodig heeft, is dit lang niet het geval.
Een plant heeft naast water zuurstof, zonneschijn en voedingsstoffen nodig om te overleven. Omdat elke plant zijn eigen voorkeuren heeft, zijn er veel verschillende soorten voeding op de markt. Plantaardige voedingsmiddelen hebben allemaal één ding gemeen: ze zitten boordevol verschillende voedingsstoffen. Overweeg stikstof, fosfor, kalium en magnesium als voorbeelden. Deze verbindingen zijn belangrijk om je plant gezond te houden.

Wat zit er in voeding voor planten?

We weten wat plantenvoeding is en welke elementen essentieel zijn… Maar wat doen deze voedingsstoffen eigenlijk?
  • Stikstof (N) stimuleert de groei van stengels en bladeren.
  • Fosfor (P) is essentieel voor wortelgroei en energie.
  • Kalium (K) Bevordert de sapstroom en geeft stevigheid aan de plant.
  • Magnesium (Mg) zorgt voor de synthese van chlorofyl en zet licht om in energie.
Naast deze vier essentiële componenten bevat plantenvoeding vaak extra voedingsstoffen. Denk aan de mineralen calcium en zink, maar ook aan andere natuurlijke grondstoffen zoals zeewier en algen. Door deze methode wordt voedsel sneller verteerd. Dit geeft uw planten een uitgebalanceerd dieet om op te groeien.

Resultaat van plantenvoeding

Plantenvoeding is van cruciaal belang. Je planten zullen geen honger lijden; in plaats daarvan belonen ze je met een overvloedige bloei, groene bladeren en weerstand tegen ziekten en insecten. Maar wist je dat planten je ook op andere manieren kunnen helpen?
Laten we teruggaan naar die ene biologieles die je in groep 7 had… Weet je nog wat fotosynthese betekent? Fotosynthese vereist drie elementen: water, licht en koolstofdioxide. Dit zijn de drie essentiële componenten om fotosynthese te laten plaatsvinden. Deze drie elementen worden door planten omgezet in zuurstof en koolhydraten. En daar zijn wij, samen met de rest van de natuur, dankbaar voor.
Een plant heeft voldoende voedingsstoffen en gezonde wortels nodig om dit proces goed te kunnen herhalen. En hoe ga je hiermee om? Met voldoende voedingsstoffen natuurlijk. De cirkel is rond!
Planten halen hun voedsel uit gevallen bladeren, die in de natuur als compost fungeren. Omdat je potplanten echter niet in perfecte aarde staan, moet je er wel potgrond bij doen. Elke component in plantenvoeding heeft een specifiek doel, zoals het ontwikkelen van bloemen, het opvangen van zonlicht of het bouwen van een sterke stam. Als gevolg hiervan is voeding nodig om fotosynthese te laten plaatsvinden.

Wanneer de planten voeden?

Tijdens de groeicyclus van een plant geef je voedingsstoffen. De plant heeft nu voedingsstoffen nodig om te groeien. Door de afwezigheid van zonlicht gaat een plant in de winter in winterslaap, waardoor de wortels minder water en voedingsstoffen opnemen.
Planten kunnen worden geoogst van maart tot oktober. Een keer per week is vaak genoeg. Houd je vooral aan de instructies op de verpakking.

Hoe kun je je planten voeden?

Wanneer er minder aarde in potten en bakken zit, raakt de potgrond sneller uitgeput. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat u uw planten voedt. Alle planten, binnen of buiten, kunnen baat hebben bij universele plantenvoeding voor groene of bloeiende planten.
Sommige planten zijn echter kieskeurige eters. Denk aan orchideeën, mediterrane planten of zelfs cactussen! Wie kan het hen kwalijk nemen als ze een voorkeur hebben? Om aan deze eisen te voldoen, zijn speciale voedingen ontwikkeld.
We hebben ook verschillende soorten voedsel:
  • Vloeibare voeding – deze aan het gietwater toevoegen.
  • Voedingskorrels – Deze kun je uitstrooien
  • Voedingssticks – Deze steek je in de grond.
Tips
Voor het ontkiemen en de eerste stages van de planten en kruiden is het het beste om een goede kweekbak te gebruiken. Periodes zonder de benodigde zonuren? Bekijk dan ook de beste LED Kweeklampen.