Koolrabi zaaien

Koolrabi zaaien is één van de dingen die vaak in de moestuin wordt overgeslagen. Dat terwijl koolrabi ontzettend lekker en gezond is. Het is ook nog een vrij simpel te kweken als je de juiste stappen volgt. Wij leggen je hier aan de had van een paar simpele stappen uit hoe jij heerlijk, verse koolrabi uit je moestuin kunt serveren.

Koolrabi: wat is het?

Koolrabi valt onder de groentenfamilie waar ook broccoli, bloemkool en kool onder vallen. Het heeft bladeren die op de bladeren van boerenkool lijken en is een bolvormige knol die op een stengel staat. De smaak van de bol, die zowel rauw als gekookt gegeten kan worden, is een beetje zoet en een beetje pittig. Koolrabi kan worden geroosterd, gestoomd of geroerbakt en wordt ook vaak gebruikt in salades en coleslaw. Het is een uitstekende bron van kalium en vitamine C, en daarom een super fijne toevoeging aan je moestuin.

Koolrabi zaaien in het kort

Vanaf februari kun je al binnen beginnen met zaaien in een zaaitray en kweekbak. Wil je in de volle grond kweken, dan kun je het beste van april tot augustus zaaien.

  1. Kies een zonnige locatie in je moestuin waar de grond goed waterdoorlatend is.
  2. Verwijder onkruid, takken en stenen uit de grond en zorg dat de grond gelijk is.
  3. Zaai de koolrabi zaden op 0.5 cm diepte met 5 centimeter tussen ieder zaadje.
  4. Druk de grond die je over de zaadjes doet goed aan zodat de zaadjes goed in contact komen met de grond.
  5. Geef ze goed water en houdt de grond vochtig voor, tijdens en na het ontkiemen.
  6. Als de zaailingen ontkiemd zijn, plaats ze dan wat verder uit elkaar, zo’n 10 t0t 15 centimer, zodat ze de ruimte hebben om te groeien.

Koolrabi heeft ongeveer 50 tot 60 dagen nodig om rijp te zijn voor oogst, afhankelijk van het soort en het weer.

[]