...

Koolrabi zaaien en kweken

Koolrabi zaaien is een vaak overgeslagen, maar zeer lonende groente om te kweken in je moestuin. Deze unieke groente is niet alleen smakelijk en gezond, maar ook relatief eenvoudig te kweken. Hier lees je hoe je heerlijk verse koolrabi uit je eigen moestuin kunt serveren, met een stap-voor-stap handleiding die iedereen kan volgen.

Wat is Koolrabi?

Koolrabi, onderdeel van de kruisbloemenfamilie net zoals broccoli, bloemkool en kool, is een veelzijdige groente. Het heeft bladgroen dat lijkt op boerenkool en groeit als een bolvormige knol op een stengel. De smaak van koolrabi, die zowel rauw als gekookt heerlijk is, combineert zoete en pittige nuances. Deze groente kan geroosterd, gestoomd, geroerbakt worden en is populair in salades en coleslaw. Rijk aan kalium en vitamine C, is koolrabi een voedzame aanvulling op elke moestuin.

De Perfecte Plek voor Koolrabi in Je Moestuin

 • Locatie: Kies een zonnige plek in je moestuin waar de grond goed waterdoorlatend is. Koolrabi houdt van veel zonlicht en een vruchtbare, vochtige grond.
 • Voorbereiding van de Bodem: Verwijder alle onkruid, takken en stenen. Zorg dat de grond gelijkmatig en los is, ideaal voor de groei van koolrabi.

Wanneer kun je Koolrabi Zaaien?

Koolrabi, een veelzijdige en voedzame groente, heeft specifieke vereisten wat betreft de zaaitijd om een optimale groei en opbrengst te garanderen. De zaaitijd hangt af van enkele factoren, waaronder het klimaat en of je kiest voor zaaien in de volle grond of voorzaaien binnenshuis.

 1. Klimaatfactoren: Koolrabi gedijt het best in koelere weersomstandigheden. In regio’s met milde winters en een vroeg voorjaar kan het zaaien al in de late winter of het vroege voorjaar beginnen.

 2. Voorzaaien Binnenshuis: In gebieden met een langere winter en koudere temperaturen, is het aan te raden om koolrabi binnenshuis te zaaien. Dit kan ongeveer 4-6 weken voor de verwachte laatste vorstdatum.

 3. Zaaien in de Volle Grond: Zodra de grond bewerkbaar is en de temperatuur consistent boven 8°C blijft, kun je koolrabi buiten zaaien. Dit is vaak mogelijk in de late lente of vroeg in de zomer.

 4. Herfstteelt: Voor een herfstoogst, zaai je koolrabi in de late zomer. Dit zorgt ervoor dat de planten volwassen worden in koelere omstandigheden, wat bijdraagt aan een betere smaak.

 5. Regelmatige Zaai: Voor een continue oogst kan je elke 2 tot 3 weken een nieuwe rij koolrabi zaaien, tot uiterlijk 8 weken voor de verwachte eerste vorstdatum in de herfst.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je het ideale moment bepalen om je koolrabi zaden te zaaien, zodat je gezonde, smaakvolle koolrabi kunt oogsten.

Koolrabi Zaaien en Kweken in het kort

 1. Kiezen van de Juiste Soort: Begin met het selecteren van een koolrabi soort die geschikt is voor uw klimaat en grondsoort. Er zijn vroege, midden, en late rassen beschikbaar.

 2. Voorbereiden van de Bodem: Zorg voor een goed doorlatende, vruchtbare grond met voldoende organisch materiaal. De pH van de grond moet idealiter tussen 6,0 en 7,5 liggen. Gebruik een pH bodemtest om dit de pH waarden van je grond te weten te komen.

 3. Zaaien: Zaai koolrabi zaden direct in de tuin of start ze binnenshuis. Binnenshuis zaaien kan 4-6 weken voor de laatste vorstdatum. Buiten zaaien als de bodemtemperatuur minimaal 8°C is.

 4. Plantafstand: Houd een afstand van ongeveer 20-25 cm tussen de planten en ongeveer 30-40 cm tussen de rijen.

 5. Water Geven: Zorg voor regelmatige, consistente watergift, vooral tijdens droge periodes. Koolrabi heeft een constante vochtigheidsniveau nodig om goed te groeien.

 6. Bemesting: Gebruik een evenwichtige meststof bij het planten en overweeg een extra voeding halverwege het groeiseizoen.

 7. Onkruidbeheersing: Houd het gebied rond de koolrabi vrij van onkruid. Voorzichtig wieden om de wortels niet te beschadigen.

 8. Plagen en Ziektes: Monitor op tekenen van plagen zoals koolvliegen en ziektes. Gebruik in dien nodig bij voorkeur biologische  bestrijdingsmiddelen.

 9. Oogsten: Oogst koolrabi als de knol ongeveer de grootte van een tennisbal heeft bereikt, meestal 6-8 weken na het zaaien. Niet te lang wachten, omdat grote knollen houtachtig kunnen worden.

 10. Bewaren en Gebruiken: Koolrabi kan vers worden gegeten of gekookt. Bewaar ongewassen koolrabi in de koelkast voor maximaal enkele weken.

Nu ben je volledig op de hoogte van het zaaien en kweken van Koolrabi. Geniet van het kweekproces!