Knolselderij zaaien

Knolselderij zaaien wordt niet zo heel veel gedaan in de moestuin maar wordt wel steeds populairder. Het is makkelijk te kweken, lekker en gezond! Toch wordt er vaak gedacht dat het lastig is, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Zolang je een plek hebt om ze te kweken, kun ook jij dit doen! We leggen je hier uit wat knolselderij is en hoe je het moet zaaien.

Knolselderij: wat is het?

Knolselderij wordt ook wel eens selderijwortel genoemd en is een knolgewas dat tot de selderij familie behoort. Het heeft een knapperige textuur, een nootachtige, licht bittere smaak en wordt gebruikt in verschillende gerechten zoals soepen en stamppotten. Het is ontzettend gezond omdat het vitamine C, folaat (vitamine B11) en kalium bevat. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om goed te functioneren.

Waar komt knolselderij vandaan?

De oude Romeinen waren de eerste die knolselderij verbouwden in het Middellandse Zeegebied. Het wordt momenteel veel verbouwd in Noord-Amerika en Europa en wordt in verschillende gerechten gebruikt.

Knolselderij zaaien in het kort

  1. Knolselderij heeft een plek in je moestuin nodig die zonnig en waterdoorlatend is.
  2. Bewerk de grond door onkruid te wieden en bodemverbeteraars zoals compost en mest toe te voegen.
  3. Zaai binnen in een kweekbak vanaf half februari – maart of direct in de grond vanaf half april.
  4. Houdt de grond vochtig maar niet drijfnat.
  5. Geef goede moestuinvoeding.
  6. Knolselderij is ongeveer tegen het einde van de zomer of begin van de winter klaar om te oogsten.

Knolselderij kost wat tijd om in je moestuin te kweken omdat het langzaam groeit. Maar het is heel goed te bewaren en dus lang te gebruiken. Wees geduldig en je hebt heerlijke, verse knolselderij uit je eigen moestuin!

[]