Hoe vries je je oogst in?
Het is moeilijk om invriezen te verslaan in eenvoud en snelheid als het gaat om het vers houden van de producten van uw tuin. Lang nadat het productieseizoen voorbij is, behouden bevroren fruit, groenten en kruiden nog steeds hun vers verzamelde smaken. In feite behoudt het invriezen de kleur, versheid en voedingsstoffen van uw producten het beste van alle technieken voor het bewaren van voedsel. Bovendien heb je waarschijnlijk al alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig?
- Diepvrieszakken of tupperware. Kies iets wat stevig, lekvrij en makkelijk te sluiten is. Zakken zorgen voor meer flexibiliteit en efficient ruimte gebruik dan tupperware.
- Bak voor het maken van ijsklontjes voor kleine hoeveelheden kruiden, pesto, tomatensaus, gekarameliseerde uien, of bijvoorbeeld puree van pompoen.
- Een grote pan voor blancheren.
Wat kun je allemaal invriezen?
Wellicht meer dan je denkt, zie hieronder voorbeelden van wat in gevroren kan worden qua groenten en fruit:
- Artichok
- Asperges
- Sperziebonen
- Broccoli
- Spinazie
- Spruitjes
- Bloemkool
- Mais
- Ui
- Aubergine
- Erwtjes
- Pepers
- Zoete aardappel
- Pompoen
- Tomaten
- Meloenen
- Aardbeien
- Vrijwel alle kruiden




Producten kiezen en klaarmaken
Begin met de meest verse groenten die je kunt vinden. Voedsel met kleine onvolkomenheden kan worden schoongemaakt, maar als de groente van binnen is aangetast, vries het dan niet in. Na de oogst duurt de maximale groenterijpheid ongeveer 6 tot 12 uur, dus als het enigszins mogelijk is, vries het voedsel dan binnen die tijd zo snel mogelijk in. Voordat u producten invriest, moet u deze schoonmaken en drogen.
Groenten blancheren
Voor het invriezen moeten de meeste groenten en bepaalde kruiden geblancheerd worden. Blancheren is de techniek van kort koken in heet water voordat het in ijskoud water wordt gedompeld om het koken te stoppen. Dit verheldert de kleur, vermindert vitamineverlies en neutraliseert enzymen die bederf veroorzaken. (Door bijvoorbeeld spinazie te blancheren, kunt u mooie groene, smakelijke bladeren uit de vriezer halen in plaats van een slijmerig, verkleurd slib.) Bovendien helpt de procedure bij het verwijderen van vuil en ongedierte. De meeste recepten specificeren hoe lang de producten moeten worden geblancheerd.
Sommige groenten, zoals tomaten, paprika’s, pepers en uien, hoeven niet te worden geblancheerd. Deze voedingsmiddelen kunnen in hun geheel worden ingevroren, in plakjes of in blokjes gesneden. Je kunt ze ook in kleine porties invriezen op een bakplaat of in diepvrieszakjes. Tomaten kunnen met schil worden ingevroren; als de tomaten ontdooien nadat ze uit de vriezer zijn gehaald, zullen de schillen loslaten. Zonder eerst te blancheren kan geraspte courgette ook worden ingevroren.


Kruiden invriezen
Diepgevroren kruiden van eigen bodem geven gerechten een geweldige smaak voor een fractie van de prijs van in de winkel gekochte gedroogde kruiden. Spoel en droog kruiden en vries ze vervolgens in met een van deze methoden. Maximaal een jaar in de vriezer bewaren:
- Spreid hele of gehakte bladeren op een met keukenpapier of bakpapier beklede bakplaat, bevries gedurende 24 uur en verpak ze vervolgens losjes in diepvrieszakken. Dit werkt goed met kruiden zoals dille, rozemarijn en tijm. Als u tijm invriest, laat u de stelen er aan tijdens het eerste invriesproces. Schudt u de stelen hierna lichtjes dan zouden de bladeren er meteen af moeten vallen.
- Voor kruiden met delicate bladeren zoals basilicum of oregano, meng je ze met een beetje olijfolie in een blender of keukenmachine om een slurry te maken, giet dan in ijsblokjestrays en vries in. Of vries de bladeren in water in de trays in en gooi de blokjes vervolgens in soepen, stoofschotels of sauzen.
- Peterselie, bieslook, koriander, salie en dragonblaadjes zijn gemakkelijk uit de vriezer te halen als ze als sigaren worden gerold. Leg de bladeren op de bodem van een diepvrieszak, rol deze op en verwijder de lucht terwijl je rolt. Zet de rol vast met elastiekjes. Om kruiden te gebruiken, snijd een stuk van de bevroren “sigaar”.
- Leg hele muntblaadjes in ijsblokjesvormpjes en vul ze voor de helft met water. Bevries gedurende twee uur en bedek met extra water om een prachtig met ijs omhuld blad te creëren om je favoriete drankjes te koelen.
7 handige invries tips
- Laat voedsel eerst afkoelen voordat je het bevriest om de natuurlijke smaak en kleur te behouden, en het bevriezingsproces te versnellen.
- Verwijder zoveel lucht als mogelijk uit het je diepvrieszak of tupperware.
- Tenzij voedsel losjes is verpakt, laat wat ruimte over voor expansie. Door ijsvorming zal de inhoud wat groter worden.
- Sluit bakjes en zakjes goed af zodat er geen lucht bij kan of vloeistoffen kunnen ontsnappen.
- Gebruik bevroeren groenten binnen 8 tot 12 maanden.
- Bevries groenten in porties. Kruiden en bijvoorbeeld (tomaten)puree lenen zich hier goed voor en je ontdooit nooit teveel.
Bereid de groenten zoals je ze wilt gebruiken voor je ze invriest. Karameliseer bijvoorbeeld je uien, rooster je knoflook of maak tomatensaus.
Doe je voordeel met deze tips van The Grow Supplier en geniet van je groenten en fruit lang nadat het kweekseizoen is afgelopen!
Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!
Lees meer!

Wat Heb je Nodig Voor Efficiënte Binnenteelt? De Ultieme Gids!
Binnenteelt is steeds populairder geworden onder kwekers, waardoor ze het hele jaar door planten kunnen kweken, ongeacht de weersomstandigheden buiten

LED kweeklampen: Mars Hydro
LED kweeklampen: Mars Hydro Voorheen was het gebruikelijk om traditionele HPS- of HID-kweeklampen te gebruiken in kweekruimtes, maar de afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds

Courgette kweken: van zaaien tot oogsten
Courgette kweken: van zaaien tot oogst Courgette kweken is niet moeilijk en ze staan bekend om hun waanzinnig hoge opbrengsten. Een stuk of drie planten

Tips & Tricks voor een hoge moestuin oogst
Tips & Tricks voor een hoge moestuin oogst Er is niets beter dan zelfgekweekte groenten. De smaak en textuur van groenten die je zelf kweekt,

Moestuin bemesten: hoe en wanneer?
Moestuin bemesten: hoe en wanneer? Het is algemeen bekent onder mensen met een moestuin dat een goede voeding voor je planten ontzettend belangrijk is. Door

Wat is irrigatie en welk type gebruik je?
Wat is irrigatie en welk type gebruik je? Wat is irrigatie? Veel mensen weten wel wat het is, maar niet direct hoe je dit toe

Moestuin beginnen in 6 stappen
Moestuin beginnen in 6 stappen Meer en meer mensen willen een moestuin beginnen en hun eigen groenten te kweken. Dit is niet alleen leuk, maar

Tomaten kweken: Zaaien, verzorgen en tomaten oogsten!
Tomaten kweken: Zaaien, verzorgen en tomaten oogsten! Tomaten kweken is niet moeilijk, maar ze hebben wel goede zorg en liefde nodig om tot heerlijke, stevige