Hoe maak je een herfstmoesttuin?

Het groei- en oogstseizoen kan tot ver in de herfst duren, maar veel moestuinierders weten dit niet. Ontdek hoe u uw groeiseizoen kunt verlengen met een prachtige herfsttuin.

Herfsttuin

Veel beginnende tuiniers betreuren het einde van de zomer omdat ze denken dat dit het einde is van de maaltijden die in hun eigen tuin worden geproduceerd. Als u echter een herfsttuin vol groenten aanlegt, kun je nog genieten van verse groenten totaan het nieuwe schoolseizoen.

Waarom een herfstmoestuin?

Afgezien van het feit dat er zoveel intrigerende opties voor koud weer zijn om te proberen, zoals knapperige groene sla, buitenaards ogende paarse koolrabi en kreukelige Chinesekool, kun je door herfstgewassen in je tuin te planten, fris en gezond blijven eten uit je eigen tuin. Hoewel je de paprika’s van de zomer misschien mist, bieden herfstgroenten onderscheidende, smakelijke en voedzame elementen voor je recepten voor herfstmaaltijden. Herfsttuinen bieden ook heel wat voordelen:

  • Door de lagere temperaturen hoef je minder vaak water te geven en wordt tuinieren leuker.

  • Net als sla, rucola en peterselie, kunnen veel groenten en kruiden bij koud weer wat schaduw verdragen.

  • Veel tuinongedierte is in de herfst minder actief, maar je moet nog steeds op je hoede zijn voor indringers zoals koolwormen, die dol zijn op bladgroenten zoals boerenkool en (natuurlijk) witte kool.

  • Terwijl de hitte van de zomer ervoor zorgt dat sla verwelkt en rucola bitter wordt, verbetert vorst juist de smaak van veel koude seizoensgroenten zoals boerenkool en spruitjes.

Wat kun je planten?

Overweeg wat u regelmatig in de supermarkt of op de markt koopt en probeer het vervolgens thuis te kweken, zoals u dat in elke tuin zou doen. Controleer de verwachte eerste vorstdatum voor uw regio om er zeker van te zijn dat u delicate gewassen kunt oogsten voor harde vorst. Zodra u hiervan op de hoogte bent, kun je beginnen met zaaien of planten. Bij de meeste zaden of planten die u koopt, staat hoeveel weken het nodig heeft tot volwassenheid. Zorg dat u die hoeveelheid tijd begint voor de te verwachte strenge vorst.

Dit kan wat lastig in te schatten zijn voor zaden, maar koopt u al jonge planten bij uw lokale tuincentrum, dan kunnen zij u daarin ook adviseren.

Voorbeelden van herfstgroenten zijn:

Andere interessante vuistregels zijn:

Broccoli, venkel, koolrabi, ui, wortels en peterselie:  8 tot 10 weken voor de vorst

Rucola, Chinese kool, boerenkool, sla en spinazie; 6 tot 8 weken voor de vorst

Het planten van meerjarige groenten en fruit zoals asperges en aardbeien, die jaar na jaar terugkomen, is ook een geweldig idee in de herfst. Ook al kun je pas in het voorjaar oogsten (en bij asperges pas in de tweede lente), de planten hebben bij het mildere herfstweer meer tijd om zich te vestigen. Bovendien kunnen meerjarige kruiden zoals munt, tijm, oregano, salie, bieslook, citroenmelisse, lavendel en rozemarijn sterke wortels laten groeien en hittestress ontsnappen door in de koudere herfstmaanden te worden geplant.

Hoe plant je een herfstmoestuin?

Net als in je zomer moestuin, hebben herfstgroenten 4 basis behoeften:

  • De juiste hoeveelheid zonlicht. Hoewel veel herfstgroenten wat schaduw verdragen, hebben alle groenten nog steeds op zijn minst wat zon nodig om te groeien en te bloeien. Controleer voordat u gaat planten uw tuin om te bepalen hoeveel uren zonlicht het ontvangt, en onthoud dat het licht in de herfst zal verschuiven en korter worden.

  • Kwaliteit (pot)grond. Waar u ook plant, u wilt ervoor zorgen dat de plantenwortels de allerbeste omgeving krijgen voor veel krachtige groei, in de vorm van rijke, goed doorlatende grond.

  • Met regelmaat water geven. Zorg ervoor dat je planten grondig water geeft. Zowel wanneer je plant, als nadat ze in de grond zijn gesetteld. Een goede vuistregel is om je groene baby’s een centimeter water per week te geven. Een goedkope regenmeter is een geweldige manier om te zien hoeveel je moet toevoegen aan wat Moeder Natuur biedt.

  • Voldoende goede voeding. Denk na over hoe je je voelt als je honger hebt – je bent gewoon niet je beste zelf, toch? Zo is het ook met planten. Om te bloeien en een indrukwekkende oogst te leveren, hebben ze regelmatig voeding nodig met een hoogwaardige meststof zoals BioBizz BioGrow tijdens het groeien, en BioBizz BioBloom tijdens de bloei. Start met BioGrow ongeveer een maand na het planten en met BioBloom zodra de plant bloemen begint te ontwikkelen. Bom vol met goede, natuurlijk, voedingsstoffen zoals suikerbiet van Nederlandse bodem, en de juiste NPK waarden voor groei en bloei.

 

Nog één ding: in mildere klimaten kunnen veel groenten die in de herfst worden geplant, overwinteren in de lente met behulp van een laag mulch of een lage tunnel voor bescherming. Als de dagen korter worden, heb je misschien een trui in de tuin nodig, maar er is nog genoeg tijd om te genieten van lekkernijen van eigen bodem voordat de winter aanbreekt. Genieten van!

 

Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
[]