...

Hoe begin je planten vanuit zaad?

Kweken uit zaad is een slimme manier om je tuin uit te breiden – en het geeft je een geweldig gevoel van voldoening! Hier lees je hoe je dit doet!

Zaailingen

Wat is er aan het planten van zaden dat we zo leuk vinden? Het kan iets te maken hebben met de voldoening van het kweken van nieuw plantenleven binnenshuis als het buiten nog koud is, of later in het seizoen, met het tastbare plezier om kleine zaadjes in zonverwarmde tuingrond te planten en te anticiperen op de komst van groene spruiten. Stelt u zich eens voor (of herinnert u zich!) de ongelooflijke vreugde die u voelt wanneer u uw maaltijden van tuin tot tafel deelt met familie en vrienden, wetende dat de verrukkelijke salade of smakelijke bruschetta is ontstaan als een klein zaadje dat door u is gekweekt. Seed-starten is een geweldige afleiding en ook een leuke taak. Bonus: planten die uit zaden zijn opgekweekt, zijn een prachtige aanvulling voor uw tuin.

Wanneer start je met zaaien?

Als je die zaadpakketten in je bezit krijgt, weten we dat je graag wilt gaan kweken. Maar wees voorzichtig: als je te vroeg begint met zaaien, loop je het risico slungelige, overgroeide planten te krijgen die zorgvuldig moeten worden verzorgd totdat de laatste nachtvorst voorbij is en de grond is opgewarmd. Maar als je te laat met zaaien begint, zul je jaloers zijn op de BLT’s van je buren terwijl je wanhopig wacht tot de bloemen op je planten vrucht dragen. Dus hoe kun je de beste tijd kiezen om zaden te planten? De beste tijden om te zaaien zijn altijd online te vinden, maar hier geven we je een paar tips voor de meest populaire planten:

 • Tomaten: midden maart – midden april
 • Pepers: eind januari – begin februari
 • Paprika:  eind januari – midden maart
 • Courgette: half mei
 
 
Pepers
paprika
Courgette

Pro tips voor het ontkiemen van zaad

Sommige zaden hebben wat meer verzorging nodig om te ontkiemen. Een verwarmde propagator zoals de Garland XL propagator, kan helpen om het succes te vergroten, aangezien bepaalde planten, zoals tomaten en paprika’s, warme grond nodig hebben om te ontkiemen. Zaden, zoals doperwten, kunnen sneller ontkiemen als ze een nacht in water worden geweekt. Zaai slazaden op de grond omdat ze licht nodig hebben om te ontkiemen. Bovendien hebben sommige zaden, zoals bernagie, duisternis nodig totdat ze groeien. (Na het ontkiemen hebben alle zaailingen echter licht nodig.)

Welke zaden u ook kiest om te planten, zorg ervoor dat u een locatie in uw huis kiest die alle voorwaarden heeft die nodig zijn voor een gezonde groei, inclusief uitstekend licht (of toegang tot stroom als u van plan bent om groeilampen te gebruiken), constant warme temperaturen en goede lucht circulatie.

Houd er bovendien rekening mee dat sommige zaden uitstekend geschikt zijn om direct in de tuin te zaaien, andere langzamer groeiende zaden kunnen het beste binnenshuis worden gestart. Radijsjes hebben bijvoorbeeld ongeveer een maand nodig om te rijpen. Voor een constante aanvoer van verse groenten om van te genieten, kunt u ook denken aan successiebeplanting met snelgroeiende zaden, waarbij u om de paar weken een verse partij zaait.

Zorg voor de juiste benodigdheden om te beginnen

Het is belangrijk dat je alles hebt wat je nodig hebt om te starten met zaaien, zo vergroot je de kans op de beste ontkieming. Er zijn een aantal dingen die je kunt gebruiken om te beginnen:

 • Zaden: bekijk onze zadenmarkt voor de beste zaden
 • Propagator: bijvoorbeeld het propagator startpakket van The Grow Supplier
 • Potgrond: kies een potgrond van goede kwaliteit voor je gewassen
 • Verwarmde propagator: ideaal voor pepers, tomaten en paprika’s. De Garland XL propagator is een aanrader
 • Voldoende licht: zodra de zaden ontkiemen is voldoende kwaliteit licht nodig. Bijvoorbeeld door een kweeklamp te gebruiken.
 • Timer: Een goede tijdschakelaar als u kweeklampen gebruikt
 • Planten labels
 • Plantenspuit met water

Hoe begin je met zaaien?

We hebben 12 simpele stappen om je zaden te laten ontkiemen:

 1. Vul je propagator of zaad tray met je grond.
 2. Plaats je zaden ongeveer 0,5 tot 1 cm diep in de grond, laat minimaal 2 centimeter tussen zaden.
 3. Bedekt je zaden met grond en plaats er labels bij om de zaden te herkennen.
 4. Gebruik een plantenspuit om de grond te bevochtigen (niet te nat).
 5. Zorg dat je zaden warm en vochtig blijven. Een propagator werkt perfect.
 6. Bespuit de grond dagelijks zodat het vochtig blijft.
 7. Zodra de zaden ontkiemen, zet de kweeklampen aan op een hoogte van ongeveer 5 – 10 cm (niet lager!). Of zet ze op de zonnigste plek in huis.
 8. Pest je planten een beetje. Dat klinkt raar, maar als je regelmatig je hand voorzichtig door je planten heen haalt dan worden ze steviger. Zo kunnen ze beter tegen de wind als ze naar buiten gaan.
 9. Als het tweede paar blaadjes groeien, dit zijn de eerste ‘echte’  blaadjes, kunnen de plantjes na een tijdje naar een grotere pot. P9 is een geschikte maat hiervoor. 
 10. Gebruik een vork en schep onder de wortels van de zaailing om het uit zijn huidige omgeving te halen.
 11. Zet de zaailingen in een grotere pot met potgrond en herhaal voor elke zaailing. Zet de potten op een lekbak en geef ze flink water (zorg dat het overtollige water kan wegvloeien).
 12. Zet de planten onder je kweeklampen of voor het raam voor voldoende licht

Hoe pot je zaailingen over naar de eindpot of tuin?

Pas op met het verplaatsen van de planten naar buiten in de tuin als het weer warmer wordt! Ze moeten worden “afgehard” voordat ze worden verplaatst, wat het proces is van het geleidelijk acclimatiseren van jonge planten die binnenshuis worden geproduceerd aan ongunstige buitenomstandigheden zoals intense zon, wind en regen. Geef je planten een uur of zo de tijd om buiten te beginnen in een vlak, enigszins zonnig, windbeschermd gebied. Verhoog de hoeveelheid tijd die ze buiten doorbrengen en de hoeveelheid zonlicht die ze dagelijks ontvangen. Als de nachten koud zijn, breng ze dan naar binnen. Houd ze bovendien gehydrateerd, want de wind en de zon zullen ze uitdrogen. (Als het regent, zorg er dan voor dat u de trays leegmaakt met stilstaand water.)

Je kunt je planten veilig naar hun nieuwe tuinhuis verhuizen zodra het weer het toelaat en ze ongeveer twee weken aan de buitenlucht hebben geacclimatiseerd. Bekijk ons blog over afharden als je precies wilt weten hoe je het moet doen.

U zult genieten van de voldoening van het bereiden van diners van zaad tot vork voor uw dierbaren en vrienden, wetende dat die teder gekweekte zaden talloze heerlijke oogsten zullen opleveren. Bekijk onze zadenmarkt voor de hoogste kwaliteit zaden.

Geniet van het proces van het starten van zaden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Lees meer!

Mars Hydro kweeklampen

LED kweeklampen: Mars Hydro

LED kweeklampen: Mars Hydro Voorheen was het gebruikelijk om traditionele HPS- of HID-kweeklampen te gebruiken in kweekruimtes, maar de afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds

Lees meer »