...

De ideale gids om groenten binnen te kweken

Eet je graag verse groenten maar heb je geen tuin? Heb jij in december dromen over sappige, verse tomaten? Als u het leuk vindt om uw eigen voedsel te verbouwen, moet u zich ervan bewust zijn dat u het hele jaar door kruiden en groenten binnenshuis kunt telen. Je kunt dan genieten van heerlijke meesterwerken uit je eigen moestuin, en je kamer ziet er ook weelderig en prachtig uit, met een beetje vooruitziendheid, de juiste producten en een paar handige tips.

Binnen kweken

We geven 8 tips om binnen groenten te kweken

 1. Kies een ruimte met voldoende licht of voeg zelf een kweeklamp toe.
 2. Vermijd koude, tochtige ruimtes, maar ook plaatsen met een haard of warmteroosters.
 3. Neem potten met water gaten.
 4. Gebruik hoge kwaliteit potgrond.
 5. Geef de planten regelmatig water
 6. Geef ze goede plantenvoeding zoals de voeding van BioBizz.
 7. Inspecteer je planten regelmatig op ongedierte zoals bladluis.
 8. Pluk de vruchten wanneer ze rijp zijn en geniet van je eigen gegroeide groenten!

Wat kun je binnen allemaal kweken?

 • Sla. Sla groeit snel en makkelijk, zelfs met weinig licht. Kies een bladsla variant zodat je kunt blijven oogsten.
 • Tomaten. Kies een kleine variant die goed in een pot kan groeien zoals de Sicily Compact Slicing Tomato.
 • Paprika. kleine paprika soorten zoals de snackpaprika is makkelijk binnenshuis te kweken en heerlijk zoet.
 • Bieslook. Het is lastig om ui en knoflook binnen te groeien. Bieslook is daar een goed alternatief voor en groeit makkelijk in potten.
 • SpinazieErg makkelijk om binnen te groeien en geeft je veel vitamines en mineralen.
 • Kool. Kool vind lagere temperaturen en minder licht geen probleem.
 • Radijsjes, bieten en wortels. Wortelgroenten kunnen prima binnen groeien en hebben niet veel licht nodig.
Spinazie
radijsjes
Bieten en wortels

Hoe kweek je groenten binnen?

Net zoals planten die je buiten kweekt, hebben groenten die je binnen kweekt de juiste verzorging nodig. Dit is wat je moet doen:

Kies je ruimte

 

De belangrijkste factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een locatie voor uw binnentuin is licht. Hoewel sommige ramen, met name die op het zuiden of westen, voldoende licht binnenlaten om planten te laten bloeien, fluctueert de hoeveelheid licht met de seizoenen. Als u daarom groenten wilt telen die direct zonlicht nodig hebben, zoals tomaten, moet u mogelijk gedurende ten minste een deel van het jaar een kweeklamp gebruiken. Geen idee welke? Geen zorgen, wij hebben hier de perfecte kweeklampen. Door deze aanbevelingen te volgen, kunt u beslissen welke planten u wilt laten groeien:

 • Planten die vruchten produceren, zoals pepers, of eetbare wortels zoals bieten, hebben minstens 6 tot 8 uur zonlicht nodig. Het liefst nog meer.
 • De meeste bladgroenten, zoals sla, kunnen minider licht aan maar hebben nog steeds minstens 4-6 uur licht nodig.

Wanneer je een ruimte kiest, moet je ook hier op letten:

 • Is er een warmterooster, haard of andere warmtebron dichtbij? De warmte van deze bronnen kan er voor zorgen dat de grond snel uitdroogt. Zorg er dus voor dat je regelmatig water geeft.
 • Zijn de ramen geïsoleerd? Oudere ramen kunnen tocht doorlaten. Dat is niet goed voor je planten.
 • Worden de ramen warm of hebben ze direct zonlicht? Pas dan op dat de plant niet verbrand door de hitte die door het raam komt. Vooral groenten als sla en spinazie zijn hier gevoelig voor.
 

Kies mooie en praktische potten

 

Ja, die porseleinen vaas met het schattige geometrische patroon past perfect bij je sierkussens, maar kijk er eens anders naar. Heeft de onderkant een afvoergat? Is het groot genoeg om een gezonde wortelgroei te stimuleren? Je belangrijkste doel is om effectief lekker voedsel te verbouwen, ook al wil je dat je indoor groenteteelt Instagram-waardig lijkt. Er zijn veel aantrekkelijke potten beschikbaar die functioneel zijn; zorg er gewoon voor dat de container ten minste één afvoergat heeft. Het alternatief brengt uw planten in gevaar voor wortelrot, wat fataal zal zijn. Zorg ervoor dat u een schotel of dienblad onder de container plaatst om ook het meubilair en de vloer te sparen.

Gebruik hoge kwaliteit grond

 

Tuinaarde is te zwaar voor tuinieren in potten, omdat regelmatig water geven de grond kan verdichten en de wortels kan verstikken. Tuinieren in potten vereist een lichtgewicht, goed doorlatende grond. 

Water niet te veel of te weinig

Vaak is te veel water geven erger dan te weinig. Steek voor de zekerheid je vinger in de grond. Wacht met water geven en controleer de volgende dag opnieuw of de grond ongeveer 2,5 cm vochtig lijkt. Maar als de grond daar droog is, is het tijd om je planten een goede hydratatie te geven.

Planten hebben ook honger

 

Houd uw planten goed gevoed met bijvoorbeeld BioBizz om er het maximale uit te halen. kweken in de grond vereist minder regelmatig water dan potten, wat kan leiden tot verlies van voedingsstoffen uit de grond. Vervang ze eenvoudig door uw gieter elke week aan te vullen met kunstmest (vanaf ongeveer een maand na het planten) om uw planten te voorzien van de energie die ze nodig hebben om zich te blijven ontwikkelen en fantastische gewassen op te leveren.

Let op ongedierte

 

Ongedierte zal af en toe proberen uw plant aan te tasten voordat u hem kunt oogsten. Bladluizen, wolluizen, wittevlieg en zelfs schimmelmuggen kunnen het kweken van groenten binnen onaangenaam maken. Zet de planten onder de douche, en een krachtige waterstraal zal meestal met het ongedierte afrekenen! (Vergeet niet om ook de onderkant van de bladeren te besproeien.) Als je groenten kweekt met kamerplanten, inspecteer ze dan op ongedierte en behandel ze indien nodig om te voorkomen dat ze zich naar je groenten verspreiden.

Oogst je eigen gekweekte lekkernijen en geniet ervan!

 

Het is altijd opwindend als je de eerste oogst van de planten haalt en er wat mee kookt. Wees er dan ook zeker van dat je er van geniet!

Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Lees meer!

Mars Hydro kweeklampen

LED kweeklampen: Mars Hydro

LED kweeklampen: Mars Hydro Voorheen was het gebruikelijk om traditionele HPS- of HID-kweeklampen te gebruiken in kweekruimtes, maar de afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds

Lees meer »