...

Wat zit er in plantenvoeding?

Stikstof, fosfor en kalium zijn de drie belangrijkste elementen in meststoffen. Deze drie ingrediënten zijn nodig voor een gezonde plantengroei. De groene bladgroei wordt ondersteund door stikstof (chemisch symbool N). Fosfor (chemisch symbool P) is nodig voor wortel- en scheutontwikkeling. Kalium (chemisch symbool K) helpt bij de ontwikkeling van bloemen en fruit.

Deze elementen zijn in verschillende hoeveelheden nodig voor verschillende planten. Om een optimale bladgroei te ondersteunen, hebben bladgroenten zoals spinazie mogelijk een stikstofrijke meststof nodig. Planten zoals rozen en groenten zoals tomaten zullen meer bloemen en fruit produceren als ze een hoog kaliumgehalte (ook bekend als kaliumrijk) voer krijgen.

De NPK-verhouding, die op de verpakking van elke meststof staat vermeld, is het aandeel stikstof, fosfor en kalium in de meststof. Elk element heeft bijna hetzelfde percentage in een uitgebalanceerde meststof. Een kaliumrijk voer, zoals tomatenvoer, zal daarentegen een hoger kaliumgehalte hebben dan de andere twee elementen. Houd er rekening mee dat plantenwortels alleen voedingsstoffen kunnen opnemen die in water zijn opgelost, kijk daarom bij het controleren van de NPK-verhoudingen naar het cijfer op de verpakking dat het percentage van elk element dat oplosbaar is in water weergeeft.