Wanneer plantenvoeding geven?

Plantenvoeding is het meest effectief wanneer toegepast op planten tijdens hun actieve groeifase. Voor bladverliezende soorten is dit het moment waarop de plant begint te bladeren, bloeit of nieuwe groei aangaat nadat hij uit het slapende winterstadium is gekomen. De beste tijd om de meeste planten te bemesten is in het voorjaar.

De meeste soorten kamerplanten in pot kunnen eenmaal per maand worden bemest met vloeibare plantenvoeding. Alleen in de lente, zomer en herfst is dit mogelijk. Omdat planten zich in de winter niet actief ontwikkelen, is bemesten niet nodig. Zachte formules of meststoffen met langzame afgifte zijn het hele seizoen gunstig voor buitenplanten, zoals groenten. Maandenlang zal de meststof met langzame afgifte de planten geleidelijk voeden. Groenten die het hele groeiseizoen worden gevoerd, groeien sneller en produceren meer. Als algemene regel geldt dat u nieuwe planten pas moet bemesten als ze zich hebben gevestigd. Het kan een groeistoot in de plant veroorzaken, waardoor deze zwak en slungelig wordt.

Andere schema’s voor het toedienen van plantenvoeding zijn te vinden op de verpakking van de plantenvoeding, of u kunt uw plaatselijke tuincentrum raadplegen voor specifieke plantvereisten. Het is van cruciaal belang om de door de fabrikant aanbevolen applicatiemethode te gebruiken.