Hoe gebruik je een kweeklamp?

Succesvol zijn met kweeklampen zal een proces van vallen en opstaan zijn. Dus veel plezier, experimenteer en raak niet te snel ontmoedigd

Hier zijn een paar stappen die je kunnen helpen te slagen:

  1. Maak een weloverwogen beslissing bij het kopen van een lamp. Bedenk voordat je een lamp koopt wat je ermee wilt doen. Houd er rekening mee dat duurdere lampen misschien maar een fractie van de tijd hoeven te worden ingeschakeld als goedkopere lampen. Als je zaailingen ontwikkelt voor transplantatie, moet je een paar extreem sterke lampen aanschaffen, zoals een behoorlijke bak van twee of vier T5-fluorescentielampen. De meeste kamerplanten zijn ontworpen om te gedijen in omgevingen met weinig licht. In dat scenario kan het voldoende zijn om een van die kleine kweeklampen te kopen en deze in het raam te plaatsen om het licht aan te vullen.”

  2. Zet de lampen dicht bij de planten. Hoe dichter bij het gewas, hoe meer van dat licht door de plant zal worden gebruikt, Het verschilt per lamp, maar zes centimeter is een goede regel. Als een lamp een meter of twee verwijderd is, neemt de intensiteit dramatisch af, met ongeveer 75 procent. Als je een reeks lampen gebruikt, hang ze dan aan verstelbare kettingen zodat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen terwijl de planten groeien.

  3. Gebruik een timer. Sommige planten doen het beter onder constant dagelijks licht. “Als je een plant hebt die daglengtegevoelig is (dus die een lange dag aan licht nodig heeft), kan het verwarrend zijn om hem de ene dag acht uur te geven en de volgende 22 uur.

  4. Ontdek hoeveel licht elke plant nodig heeft. Wij stellen voor om de lichtbehoefte van een plant te zien als het vullen van een emmer. Die emmer loopt over van de fotonen. De snelheid waarmee het vult, wordt bepaald door de intensiteit van het groeilicht en de hoeveelheid natuurlijk licht die de plant ontvangt. De emmers voor de meeste kamerplanten zijn klein, sla is iets groter, terwijl fruit en rijpende tomaten extreem grote emmers hebben. Naast het zonlicht zet je de kruiden op een heldere vensterbank en plaatst er verlichting 14 uur per dag boven, of 22 tot 23 uur als er geen daglicht is.

[]