Hoe gebruik je een kweekbak?

Zaailingen zijn op jonge leeftijd vatbaarder voor schade door schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Je geeft je zaden een veel betere overlevingskans als je ze in een kweekbak zaait. Een kweekbak, of propagator, is een kleine kas gemaakt van plastic met ventilatieopeningen om de temperatuur binnenin te regelen, vergelijkbaar met een broedmachine voor je zaden.

Stap 1: Vul een zaaibak met zaai en stekgrond en egaliseer het oppervlak door er een stuk hout over te halen om het teveel eraf te halen. Gebruik je handen, of een stamper, om de compost voorzichtig aan te stampen om het oppervlak waterpas te maken. 

Stap 2: Afhankelijk van de grootte van je zaadjes, moet je ze ofwel in een dunne laag erover strooien of ze één voor één erin duwen als ze groter zijn. Uw zaadpakket geeft u volledige instructies voor het zaaien, zoals op welke diepte u ze moet planten en hoe ver ze uit elkaar moeten staan, dus het is een goed idee om deze te lezen voordat u begint. vermeerdering tips. Heeft u losse zaden, dan geld de vuistregel: +\- 0,5 cm diep.

Stap 3: Als u de zaden er bovenop plaatst, zeef dan de compost over de zaden zodat ze op de juiste diepte onder de grond liggen. Als je meer dan één soort zaad kweekt, label dan je trays zodat je weet wat er groeit.

Stap 4: Geef dan de zaden voorzichtig water. Als alternatief kunt u uw zaaibak in een ondiepe bak met water zetten. Dit trekt de zaden naar beneden in de compost, in plaats van ze uit te wassen, wat een gieter kan doen. 

Stap 5: Zet je kweekbak op een warme plek, maar niet in direct zonlicht als de zaden nog niet ontkiemd zijn. Na ontkieming is een zonnige vensterbank voldoende, maar zorg ervoor dat u deze regelmatig draait, anders groeien de zaailingen naar het licht toe en kunnen ze gaan strekken, wat ze zwak maakt.