...

De oogstgids voor zomergroenten

Als tuinieren nieuw voor je is, kan het oogsten van zomergroenten een uitdaging zijn. Gebruik deze oogstgids om te bepalen wanneer uw zomergroenten, zoals bonen, tomaten, pompoen en andere, het lekkerst zijn. en hoe u ze kunt oogsten. We hebben enkele van de meest populare groenten uitgekozen. 

Groenten oogsten

Spring snel naar de groenten die voor jou interessant zijn als je niet alle oogst methoden en tijden wilt weten:

 

Sperziebonen oogsten

Sperziebonen kunnen worden geoogst als baby sperziebonen, of je kunt wachten tot ze volgroeid zijn voor een grotere oogst. Omdat bonenstelen gemakkelijk breken, pluk je de bonen met twee handen. Houd de steel in de ene hand en pluk met de andere in plaats van aan de peulen te trekken. Wanneer de bonenplant vruchten beginnen te dragen, pluk je om de andere dag om ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk produceren. Als de planten tevreden zijn, bloeien gezonde bonenplanten vaak opnieuw en leveren ze een tweede en derde oogst bonen op.

De eenvoudigste methode om een overvloedige oogst van sperziebonen te bewaren, is ze te blancheren en in te vriezen. Blancheer ze een minuut in kokend water en koel ze daarna snel af in ijswater. Deze procedure herstelt en verheldert hun kleur terwijl de knapperige textuur van de peulen behouden blijft. Hierna kun je ze invriezen Wil je meer weten over blancheren en invriezen? Lees dan ons blog over “Hoe vries je je oogst in?“.

Cantaloupe en Honeydew meloenen oogsten

Meloenen rijpen doorgaans in korte tijd. Zodra 1 meloen rijp is, lopen de anderen niet ver achter, meestal binnen 3 tot 4 weken. Ongeveer een week voordat een meloen rijp is, moet u de meloenen water geven tot net genoeg om te voorkomen dat de takken, of aders, verwelken. Hierdoor kan de plant suikers in het fruit concentreren. Te veel water verdunt de suiker en natuurlijk de zoetheid.

Je kunt de rijpheid van een meloen beoordelen aan de hand van kleur en de stengel. De schil van een meloen verandert van grijsgroen in geelbruin en het netpatroon wordt meer uitgesproken. Bij de stengel verschijnt een scheur die de basis van de stengel omringt. Een rijpe meloen moet zo van de wijnstok glijden. Rijpe meloenen ontwikkelen ook een zoete, muskusachtige geur die merkbaar is als je aan het fruit ruikt.

De Honey Dew meloen met gladde schil wordt crèmekleurig als hij rijp is en het uiteinde van de bloesem moet iets meegeven als je erop drukt. Druk niet herhaaldelijk op het uiteinde van de bloesem terwijl u de rijpheid probeert te meten. Overmatig persen kan leiden tot kneuzingen, wat een verkeerde aflezing van de rijpheid geeft. Als je een Honey Dew wilt oogsten die je niet meteen wilt gebruiken, laat dan ongeveer 2,5 cm aan de steel vastzitten om te voorkomen dat de meloen gaat rotten.

Bewaar meloenen maximaal een week in de koelkast.

Meloen

Komkommer oogsten

Komkommers kunnen worden geoogst wanneer ze een bruikbare grootte hebben bereikt. Terwijl de vrucht zich begint te ontwikkelen, moet u de plant elke dag controleren, omdat deze snel groeit. Naarmate je meer van een plant oogst, wordt er meer fruit geproduceerd. Gebruik een mes of schaar om de stengel boven de vrucht af te snijden en verwijder deze vervolgens. De kwetsbare planten kunnen beschadigd raken als u eraan trekt.

Zorg ervoor dat de komkommers niet te groot worden, anders worden ze bitter en kan de plant niet meer produceren. Fruit dat overrijp is, bevat taaie zaden. Als de onderkant van een komkommer (bloesemuiteinde) geel wordt, duidt dit op overrijp, bitter fruit. 

Komkommers kunnen 7 tot 10 dagen in de koelkast worden bewaard, maar moeten zo snel mogelijk na de oogst worden gegeten. Als je een komkommer in plakjes niet in één keer opeet, wikkel de restjes dan in plasticfolie en bewaar ze in de koelkast om uitdroging te voorkomen. Het is zelfs een slim idee om je hele komkommers in een zak met ritssluiting of plasticfolie te doen voordat je ze in de koelkast legt. Houd er rekening mee dat was wordt gebruikt om vochtverlies te voorkomen bij komkommers die in winkels zijn gekocht. Niet zoals die van jou. Ze blijven langer knapperig als ze in folie of in een plastic zak met ritssluiting worden bewaard.

Komkommer

Aubergine oogsten

Oogsten is een cruciaal aspect van het ambacht van auberginetelers, aangezien onderrijpe of overrijpe auberginevruchten bitter kunnen smaken. De grootte van een vrucht zou niet langer moeten toenemen, hij zou een glanzende schil moeten hebben en als je hem opensnijdt, zou je een verstrooiing van zachte, goed gevormde, maar onrijpe, witte zaden moeten zien. Onrijpe vruchten missen zichtbare zaden en overrijpe aubergines hebben harde, zwarte zaden.

Omdat de vruchten niet met de hand loskomen, oogst je aubergineplanten waaraan nog een klein deel van de stengel is bevestigd met een snoeischaar. Reinig, droog met een handdoek en bewaar een paar dagen in de koelkast. Aubergine verkleurt snel wanneer ze worden opengesneden, dus handel snel bij het samenstellen van plakjes of spiesen om te koken. Gesneden aubergines worden niet bruin als marinades met zout, azijn of citroensap worden gebruikt.

Paprika’s oogsten

Gebruik een snoeischaar of een scherp mes om paprika’s te af te snijden met nog een kort steeltje eraan vast. Als je paprika’s met de hand trekt, breken meestal hele takken af. Spoel paprika’s af met water, dep ze droog en bewaar ze in de koelkast.

Pluk paprika’s als ze op de bekende grootte en volledig gekleurd zijn. Als je niet zeker weet wat dat is, bekijk dan de rasbeschrijving van wat je hebt gekocht op het label. Veel hete pepers worden rood, maar kunnen groen worden gegeten. Rode, gele en oranje beginnen groen en verkleuren later.

Maak je geen zorgen als je niet weet wat voor soort paprika’s je precies hebt. De meeste kunnen in vrijwel elk stadium worden gegeten. Gelukkig hebben paprika’s een lange tijdsperiode voor de oogst; ze kunnen enkele dagen na de volwassenheid aan een plant hangen. Overrijpe paprika’s worden meestal zoeter. Overrijpe hete pepers worden meestal heter. Je komt erachter nadat de eerste paar paprika’s verschijnen. Paprika’s produceren, net als de meeste andere groenten, het meeste als je ze vaak plukt.

Zoete aardappel oogsten

Kort voor de vorst zijn zoete aardappelen meestal klaar om te worden geoogst zodra de uiteinden van de ranken geel beginnen te worden. Zoek de basis van de plant en gebruik vervolgens een graafvork om een brede cirkel eromheen los te maken om beschadiging van knollen te voorkomen. Gebruik je handen om je zoete aardappelen te verzamelen nadat je de kroon hebt opgetild. U kunt enkele van de lange ranken inkorten voordat u gaat graven om het graven eenvoudiger te maken en ze uit de weg te ruimen. Omdat koude temperaturen de kwaliteit van de aardappelen en hun houdbaarheid kunnen beïnvloeden, oogst je voor de eerste nachtvorst.

Wanneer ze voor het eerst worden opgegraven, zijn zoete aardappelen niet bijzonder zoet, maar ze werken goed in baksels met toegevoegde suiker. Om hun smaak naar voren te brengen, hebben ze tijd nodig om te “genezen” of te zitten en te rusten. Vermijd wassen voor het uitharden. Schud in plaats daarvan alle aarde eraf en plaats de ongewassen zoete aardappelen ongeveer tien dagen in een warme en goed geventileerde ruimte. Eventuele inkepingen in de schil zouden moeten verdwijnen naarmate de zoete aardappelen rijpen, en het binnenste vlees zal zoeter en voedzamer worden. Omdat verse, ongezouten aardappelen niet zo goed bakken, is dit cruciaal. Verplaats uw uitgeharde knollen na 10 dagen naar een koele, droge plaats, maar bewaar ze niet in de koelkast. Wanneer ze worden bewaard in een kelder of een andere ruimte met airconditioning met een temperatuur van ongeveer 15 ° C en een hoge luchtvochtigheid, gaan gezouten zoete aardappelen tot 6 maanden mee.

Gebruik een groenteborstel om je zoete aardappelen schoon te schrobben en spoel ze af voordat je ze kookt. 

Tomaten oogsten

De precieze aanwijzingen van rijpheid variëren afhankelijk van het type tomaat, maar over het algemeen hebben volledig rijpe tomaten een diepe kleur en voelen ze zacht aan als ze zacht worden geperst, maar niet stijf. Vergelijkbaar met het onderscheid tussen een perzik of een avocado die volledig rijp is en 1 die pas zacht begint te worden.

De tint van tomaten varieert van levendig middengroen naar een zachtere tint met subtiele roze of gele strepen. Deze “brekers”, of volwassen groene tomaten, kunnen worden ingemaakt, gebakken tot een knapperige snack of in salsa’s gesneden. Naarmate de vruchten rijpen, worden tomatensmaken echter aanzienlijk complexer, dus er is een goede reden om te wachten..

Geplukte tomaten dienen binnen of buiten op kamertemperatuur op een schaduwrijke plek te worden bewaard. Bewaar tomaten nooit in de koelkast, aangezien de onschatbare smaakstoffen degraderen bij temperaturen onder de 13 ° C. Voor later gebruik kunnen tomaten worden ingevroren, ingeblikt of gedroogd.

Tomaat

Watermeloen oogsten

Normaal gesproken hebben watermeloenen twee weken nodig om te rijpen. De rest duurt niet lang om te rijpen nadat één meloen dat doet. Geef zo weinig mogelijk water om te voorkomen dat de ranken ongeveer een week voordat een meloen klaar is om te oogsten, verwelken. Suikers in het fruit concentreren zich wanneer er water aan wordt onthouden. Een teveel aan water verdunt de zoetheid.

De kleur van de schil van een watermeloen geeft aan hoe rijp hij is. De buitenste laag van de vrucht verandert van levendig naar dof groen en het gebied dat in contact komt met de grond verandert van groenachtig wit of strogeel in rijk, romig geel. Op de schil van een watermeloen kloppen en luisteren naar een lage plof zijn andere manieren waarop tuinders de rijpheid van een vrucht bepalen. Vruchten die niet helemaal rijp zijn, produceren een hoog, blikkerig geluid.

Watermeloenen blijven twee tot drie weken goed zonder koeling. Om hun bewaarperiode te verlengen, plaatst u ze in een koele kelder. Zet na het snijden de restjes in de koelkast. Als je extra meloenen hebt, snijd ze dan in blokjes of maak balletjes van het vruchtvlees en vries ze in voor smoothies.

Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Lees meer!

Kweektent Compleet

Als kweker weet u hoe belangrijk het is om de perfecte omstandigheden te creëren voor uw planten. Of u nu een beginnende hobbyist bent of een ervaren tuinier, een kweektent compleet kan het antwoord zijn op al uw behoeften op het gebied van ruimtebesparing en flexibiliteit

Lees meer »
Kweken van Paprika

Als je graag paprika’s wilt kweken, is het belangrijk om een soort te kiezen die bij je past. Er zijn verschillende soorten paprika’s waaruit je kunt kiezen, elk met zijn eigen unieke smaak en eigenschappen.

Lees meer »
Moestuin tops 2024

In dit artikel delen we onze beste tips voor het kweken van een moestuin in 2024. We geloven dat jouw moestuin een positieve impact kan hebben op zowel het milieu als je eigen leven.

Lees meer »
Binnenteelt kweektent compleet

Binnenteelt is steeds populairder geworden onder kwekers, waardoor ze het hele jaar door planten kunnen kweken, ongeacht de weersomstandigheden buiten

Lees meer »
Mars Hydro kweeklampen

LED kweeklampen: Mars Hydro Voorheen was het gebruikelijk om traditionele HPS- of HID-kweeklampen te gebruiken in kweekruimtes, maar de afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds

Lees meer »
Courgette zaden tapir

Courgette kweken: van zaaien tot oogst Courgette kweken is niet moeilijk en ze staan bekend om hun waanzinnig hoge opbrengsten. Een stuk of drie planten

Lees meer »
Tips & Tricks voor de moestuin

Tips & Tricks voor een hoge moestuin oogst Er is niets beter dan zelfgekweekte groenten. De smaak en textuur van groenten die je zelf kweekt,

Lees meer »

Moestuin bemesten: hoe en wanneer? Het is algemeen bekent onder mensen met een moestuin dat een goede voeding voor je planten ontzettend belangrijk is. Door

Lees meer »