...

Courgette kweken: van zaaien tot oogst

Courgette kweken is niet moeilijk en ze staan bekend om hun waanzinnig hoge opbrengsten. Een stuk of drie planten kunnen doorgaans een klein gezin de hele zomer voorzien van deze veelzijdige groenten. je kunt ze vanaf april voorzaaien, maar begin niet te vroeg, anders kunnen ze uit hun potjes groeien. Het is namelijk een snel groeiende plant. Wil je ze in de volle grond zaaien, begin dan vanaf half mei als de kans op vorst voorbij is. Dus wil je courgette kweken van zaaien tot oogst? dan leggen wij het in dit artikel uitgebreid aan je uit!

Courgettes

Type courgettes

Courgettes zijn groenten die houden van de warme seizoenen. Ze hebben veel warmte nodig om uit te kunnen groeien tot heerlijke groenten met stevig vruchtvlees.

Er zijn compacte, bossige of hangende soorten. Compacte soorten zijn ideaal voor potten en andere kleine ruimtes, terwijl hangende soorten kunnen klimmen met behulp van hekjes of gaas als ondersteuning.

Hoewel groene courgettes altijd populair zullen zijn, moet je ook enkele van hun meer in het oog springende verwanten proberen, zoals die met gele vruchten, gestreepte of geribbelde vruchten en zelfs ronde vruchten.

Waar kweek je courgettes

Omdat courgettes tot hetzelfde geslacht behoren als pompoenen, hebben ze warmte en zonlicht nodig om te groeien. Zorg overigens ook voor bescherming tegen krachtige wind zodat bijen en andere insecten de bloemen kunnen bestuiven.

Door hun sterke ontwikkeling en grote bladeren zijn het vraatzuchtige eters. Oftewel, ze onttrekken veel voedingsstoffen uit de grond. Pas voor het planten de grond aan met veel tuincompost of goed verteerde mest zoals wormenmest. Als je het pas in de herfst nodig hebt, kun je zelfs courgettes op een composthoop planten. Je kunt ook plantzakken maken door een paar weken voor het planten een gat te graven, het te vullen met compost en er wat aarde en organische mest aan toe te voegen. De overvloed aan voedingsstoffen van de vulling zal ervoor zorgen dat de planten zich erin sterk ontwikkelen.

Hoe zaai ik courgettes?

Na de laatste vorstdatum kun je courgettes buiten planten. Maak een gat in de grond die ongeveer 1 centimeter diep is en plant daar twee zaden. Bedek ze met grond. Om het proces te versnellen plaats je er een doorgeknipt plastic flesje of potje bovenop om als kleine broeikas te fungeren. Verwijder het plastic flesje of potje als de zaden ontkiemt zijn. Verwijder de zwakkere zaailingen en laat er slechts één op elke locatie over.

Zo direct in de grond zaaien is prima te doen, maar wij beginnen liever vroeg door een paar weken eerder in de kas onder afdak te zaaien. Doe dit dus niet te vroeg vanwege het snelle groeien van courgettes.

Om binnen te beginnen doe je potgrond in potten of plugtrays en plant je één zaadje op de rand van elke pot of plug. In een warme omgeving zullen ze sneller ontkiemen, maar zolang je voor een vorstvrije omgeving kunt zorgen, zullen ze uiteindelijk overleven en groeien.

Je kunt zaden ook in zaaitrays planten om ze na ontkieming uit te sorteren en op te potten. Dit doe je voordat de wortels in de war raken. Vul je potten met potgrond en voeg het toe langs de randen terwijl je de zaailing bij de bladeren vastpakt in plaats van bij de stengel. 

Als je het niet erg vindt om jonge planten een paar keer op te potten voordat je ze buiten plant, kun je nog eerder beginnen door onder een overkapping te zaaien, zoals in een kas of tunnel.

Uitplanten courgette

Courgette planten hebben één tot twee weken langzame acclimatisatie nodig voordat ze buiten kunnen leven. Zet ze gedurende de dag gedurende een korte periode in een beschermd gebied buiten om te beginnen en verleng vervolgens geleidelijk hun tijd buiten. Dit heet afharden. Zodra er geen kans is op bevriezing, kun je ze uitplanten.

Plant courgettes op een minimale afstand van 60 centimeter van elkaar. Zo hebben ze voldoende ruimte om te groeien.

Het uitplanten zelf is ongelooflijk eenvoudig. Graaf in de voorbereide grond een gat waar jouw zaailingen in passen. Zorg wel dat de steel wat ruimte heeft, dus plant het niet tot aan de eerste blaadjes in de grond. Haal de jonge plant uit de container. Plaats het in het gat en vul het gebied eromheen met grond. Geef je planten daarna een flinke hoeveelheid water.

Een goede suggestie is overigens om direct naast elke plant in de tuin een pot te plaatsen. Als je dan in de pot water giet sijpelt het door de drainagegaten naar de aarde dicht bij de wortels. Bovendien kan ook een mulch laag ervoor zorgen dat de grond minder snel een stevige korst ontwikkelt die voorkomt dat water binnendringt, terwijl het ook helpt om het water op te vangen en vast te houden.

Courrgette grond

Verzorgen van courgette planten

Geef je courgettes regelmatig water en voeg af en toe nieuwe mulch toe om ervoor te zorgen dat de natte grond langer op zijn plaats blijft. In het begin maken planten meestal alleen mannelijke bloemen en bestuiving kan over het algemeen traag zijn, vooral in koele of vochtige omstandigheden. Je kunt bloemen handmatig bestuiven door het stuifmeel van een mannelijke bloem rechtstreeks naar een open vrouwelijke bloem te verplaatsen als er niet veel bestuivende insecten op de grond of liever in de lucht zijn.

Je krijgt geen vruchten als je alleen de mannelijke bloemen bestuift, dat zijn de bloemen zonder bolling erachter. Zorg dus dat je de vrouwelijke bloemen bestuift.

Later in het seizoen kan meeldauw op het gebladerte problematisch worden. Om de verspreiding van deze ziekte te voorkomen, moet je de planten goed water geven en voldoende ruimte ertussen laten zodat de lucht vrij kan circuleren. Meeldauw kan je courgettes aantasten, maar maak je niet al te veel zorgen: planten kunnen het over het algemeen aan.

Courgette oogsten

Begin met het snijden of afdraaien van courgettes terwijl de vruchten nog vrij klein zijn. Kleinere vruchten hebben een dichter, nootachtiger vruchtvlees en, geloof ons, ze zijn veel beter van smaak. Als courgettes je eerder hebben afgeschrikt, komt dat waarschijnlijk omdat ze moesten uitgroeien tot grote waterige vruchten!

Controleer de planten vaak – in ieder geval om de dag – en pluk vruchten zodra ze een bruikbare maat hebben bereikt. Dit is de beste manier om die te grote courgettes te voorkomen.

Courgette bereiden

Er zijn ontzettend veel manieren om courgettes te gebruiken zoals in een stoof, om pasta van te maken, om te grillen… De bloemen zijn trouwens ook lekker om te eten; in Italië worden ze bijvoorbeeld meestal gevuld en gefrituurd. Doe je tegoed aan één van de vele gerechten die op het internet te vinden zijn!

Courgette zaden kopen

Wij hebben een groeiend assortimment aan courgette zaden die je op onze zadenmarkt terug kunt vinden. De zaden zijn van geslecteerde leveranciers met een goede staat van dienst. Kijk daarom eens naar de courgette zaden op onze zadenmarkt en ga zelf het avontuur aan om heerlijke courgettes te kweken!

Lees meer!

Kweektent Compleet

Als kweker weet u hoe belangrijk het is om de perfecte omstandigheden te creëren voor uw planten. Of u nu een beginnende hobbyist bent of een ervaren tuinier, een kweektent compleet kan het antwoord zijn op al uw behoeften op het gebied van ruimtebesparing en flexibiliteit

Lees meer »
Kweken van Paprika

Als je graag paprika’s wilt kweken, is het belangrijk om een soort te kiezen die bij je past. Er zijn verschillende soorten paprika’s waaruit je kunt kiezen, elk met zijn eigen unieke smaak en eigenschappen.

Lees meer »
Moestuin tops 2024

In dit artikel delen we onze beste tips voor het kweken van een moestuin in 2024. We geloven dat jouw moestuin een positieve impact kan hebben op zowel het milieu als je eigen leven.

Lees meer »
Binnenteelt kweektent compleet

Binnenteelt is steeds populairder geworden onder kwekers, waardoor ze het hele jaar door planten kunnen kweken, ongeacht de weersomstandigheden buiten

Lees meer »
Mars Hydro kweeklampen

LED kweeklampen: Mars Hydro Voorheen was het gebruikelijk om traditionele HPS- of HID-kweeklampen te gebruiken in kweekruimtes, maar de afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds

Lees meer »
Courgette zaden tapir

Courgette kweken: van zaaien tot oogst Courgette kweken is niet moeilijk en ze staan bekend om hun waanzinnig hoge opbrengsten. Een stuk of drie planten

Lees meer »
Tips & Tricks voor de moestuin

Tips & Tricks voor een hoge moestuin oogst Er is niets beter dan zelfgekweekte groenten. De smaak en textuur van groenten die je zelf kweekt,

Lees meer »

Moestuin bemesten: hoe en wanneer? Het is algemeen bekent onder mensen met een moestuin dat een goede voeding voor je planten ontzettend belangrijk is. Door

Lees meer »