Bloemkool zaaien

Een groente die veel in de moestuin wordt gekweekt is de bloemkool. Bloemkool kan, afhankelijk van het ras vroeg tot middellaat gezaaid worden. Het is ontzettend leuk om zelf in je moestuin te hebben, maar veel mensen weten niet precies hoe je dit het beste kunt doen. Wij leggen het je hieronder uit in enkele simpele stappen. Dus zaai en kweek snel zelf heerlijke bloemkool in je moestuin!

Bloemkool: wat is het?

Bloemkool is lid van de Brassica-familie, die ook broccoli, kool en boerenkool omvat en is eengroente om te kweken in het ‘koele’ seizoen. Het is een groente die flexibel en voedzaam is in elk dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen. Bloemkool bevat vooral veel vitamine C en is laag in calorieën. De kenmerkende witte kop van bloemkool wordt omringd door stevige, weelderige groene bladeren. De kop, ook wel wrongel genoemd, is het eetbare deel van de plant en kan rauw, gekookt of gebakken worden voor ontzettend veel gerechten. Denk bijvoorbeeld aan stoofschotels, roerbakgerechten, soepen en stamppotten. Er zijn verschillende soorten bloemkool, waaronder witte, oranje, groene, zoals deze Romanesco Natalino, en paarse , elk met een onderscheidende smaak en voedingsprofiel.

Maar, hoe kweek je bloemkool nou? Zoals gezegd is het een groente om in het koude seizoen te zaaien. Vanaf februari kun je namelijk al beginnne met het voorzaaien van (vroege)bloemkool. In mei kun je zaaien met herstbloemkool in de volle grond van je moestuin, enjuni kun je winterbloemkool zaaien in de volle grond.

Bloemkool zaaien in het kort

  1. Gebruik een propagator of kies een goede locatie in de moestuin. Bloemkool houdt van luchtige grond en volle zon of gedeeltelijke schaduw.
  2. Bereid de grond in je moestuin goed voor. Woel het los en verrijk het met goede mest zoals deze wormenmest van Franky’s Flora.
  3. Zaai je zaden 0.5  tot 1 cm diep en zo’n 5 tot 10 centimeter uit elkaar en bedek met grond. Geef ze goed water.
  4. Zodra de zaden ontkiemd zijn en ze sterk genoeg zijn (ongeveer 5 cm groot), kun je ze verder uit elkaar uitplanten. Houdt dan zeker meer dan 30 cm tussen de plantjes.
  5. Geef de bloemkool plantjes regelmatig water, maar zorg dat het geen waterfestijn wordt.
  6. Geef ze goede voeding zoals deze Moestuinvoeding van ECOstyle.
  7. Zodra de koppen stevig en compact zijn, en ongeveer 10 tot 30 cm breed (afhankelijk van de soort) kun je de bloemkool oogsten.

Bloemkool kweken kost ongeveer 75 tot 100 dagen. Zaai je zomer, herfst en winterbloemkool? Dan heb je het hele jaar door heerlijk verse bloemkool uit je eigen moestuin!

[]