Aubergine zaaien

Aubergine zaaien in je moestuin is leuk en niet moeilijk! Je moet alleen weten hoe je dit doet. Het is belangrijk dat je de juiste spullen in huis hebt zoals aubergine zaden, propagator, zaaibakjes etc. Als je alles hebt, is aubergine zaaien een eitje! We leggen het je uit.

Aubergine: wat is het?

Aubergine is een groentesoort die lid is van de nachtschade plantenfamilie. Het heeft meestal een ovale of langwerpige vorm en een glanzende, donkerpaarse schil. Er zitten kleine, eetbare zaden in het witte of gelige vruchtvlees. Aubergine is op diverse manieren te bereiden, zoals grillen, braden en sauteren, en wordt vaak gebruikt in de mediterrane en Aziatische keuken.

We maken het je makkelijk en leggen hieronder in een paar korte stappen uit hoe je aubergine het best kunt zaaien en kweken voor je moestuin.

Aubergine zaaien in het kort

  1. Vul je zaaitrays of potjes met grond en bewater goed.
  2. Zaai de aubergine zaden op de oppervlakte, zo’n 0.5 cm uit elkaar.
  3. Bedekt ze met een dun laagje grond, compost of vermiculiet.
  4. Plaats ze in een propagator en doe de deksel erop, of dek ze af met plasticfolie met gaatjes.
  5. Houd de grond vochtig maar niet te nat.
  6. Als de zaden zijn uitgekomen en de zaailingen sterk genoeg zijn om te verpotten, plaats je iedere zaailing in een p9 potje
  7. Als er geen kans op vorst meer is, na ijsheiligen, kun je de zaailingen onder glas uitplanten, zo’n 45 cm uit elkaar. het liefst in de volle zon.

Aubergine zaden hebben een warme omgeving nodig om te ontkiemen, het is dus het beste om een verwarmde propagator te gebruiken, of ze op de vensterbank boven een verwarming te plaatsen.

Als je aubergines in je moestuin genoeg aandacht geeft, krijg je er heerlijke aubergines voor terug!

[]