...

7 slimme stappen om voor je moestuin te zorgen

Tuinier slimmer, niet meer. Deze essentiële stappen voor het onderhoud van uw moestuin zorgen ervoor dat uw planten voldoende liefde krijgen en dat er tijd is voor wat relaxen in je prachtige moestuin.

Moestuinier tips

Je hebt je favoriete planten gekozen en in de volle grond, een verhoogd bed of een bak geplant. Ik denk dat het tijd is om te ontspannen en de planten magisch te zien groeien. oftewel, denk ik. Uw tuin heeft zorg nodig, net als kinderen die nog steeds ouderlijk toezicht nodig hebben. Gedurende het groeiseizoen helpt regelmatig onderhoud van de moestuin om een ​​weelderige, bloeiende moestuin te behouden die het gewas oplevert waar u waarschijnlijk op hoopte toen u begon. We hebben het proces samengevat in 7 eenvoudige tips om u te helpen effectiever en efficiënter te tuinieren.

1. Weet hoeveel water

Je groenten hebben continu water nodig, of je nu een in de grond, een verhoogd bed of een containertuin hebt. Omdat zowel te veel als te weinig water schadelijk voor je planten kan zijn, is het verstandig om te weten welke hoeveelheid elke plant nodig heeft. De gemiddelde tuin heeft ongeveer een centimeter water per week nodig. Toch hebben kuipplanten iets meer nodig. Deze groenten zijn vaak dorstiger dan die in de grond of in verhoogde bedden omdat ze in goed doorlatende potten in een beperkte hoeveelheid grond worden weggestopt. Mogelijk moet u elke dag containertuinen (potten) water geven in de intense hitte van de zomer of in winderige situaties.

Moestuin tips

Controleer altijd eerst de grond; als het in de eerste centimeter droog is, hebben je planten zeker water nodig. Richt uw slang in de buurt van de basis van de planten om de wortels van vocht te voorzien en zo vroeg mogelijk op de dag water te geven om verdamping te voorkomen. Het zal het risico op ziekte helpen verminderen als u kunt voorkomen dat u water en aarde op de bladeren sprenkelt.

Het type plant dat je kweekt, bepaalt hoeveel water je nodig hebt. Terwijl planten zoals komkommers en meloenen veel water nodig hebben om hun heerlijke fruit te produceren, geven sommige kruiden, zoals tijm, de voorkeur aan goed doorlatende, vrij droge grond. 

2. Geef je planten voldoende voeding

Wat heb je aan een koel drankje zonder bittergarnituurtje? Begin ongeveer een maand na het planten, terwijl uw jonge planten groeien en groeien, met ze dagelijks voedingssupplementen te geven. Volg altijd de aanwijzingen op het etiket en geef ze zeker niet meer! Voed uw planten tot drie maanden lang met kwaliteit plantenvoeding, zowel onder als boven de grondlijn, waardoor ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om gezond te gedijen. Naast het ontwikkelen van een sterk wortelstelsel dat de wateropname verbetert, zijn goed gevoede planten ook beter in staat om ongedierte en ziektes af te weren. Uw bijzonder dorstige kuipplanten zullen er dol op zijn omdat, naast het vasthouden van meer vocht, regelmatig water geven de neiging heeft om belangrijke voedingsstoffen uit de potten te spoelen.

3. Gebruik hakselhout

Om te voorkomen dat onkruidzaden zich ontwikkelen, voegt u een laag hakselhout toe rond de basis van uw groenten die 1 tot 2 centimeter dik is. Dit beperkt het zonlicht dat onkruidzaden nodig hebben om te ontkiemen. Hakselhout is ook geweldig voor de volgende aanvullende dingen:

  • het helpt de grond vocht vast te houden;
  • voorkomt dat grond op planten spat wanneer deze water krijgen (wat risico op bodemgebonden ziekten verlaagt;
  • reguleert de bodemtemperatuur

 

De wortels van de planten worden door een laag hakselhout afgeschermd van extreme hoogte- en dieptepunten que temperatuur, waardoor het in de winter wat warmer en in de zomer wat koeler blijft. Pas op dat u het tegen de stengels van de planten opstapelt, omdat dat de vitale luchtstroom kan belemmeren. Hakselhout voorziet in praktische behoeften, maar verbetert ook de esthetiek van de tuin door bedden en containers een gepolijste, deskundige uitstraling te geven. Kies daarom uw favoriete hakselhout- schors, dubbelgemalen hardhout, dennenstro of zelfs versnipperde bladeren – en laat hakselhout een deel van uw verantwoordelijkheden voor het onderhoud van uw moestuin verminderen.

4. Verwijder onkruid zonder genade

Een lekker tussendoortje en een hydraterend drankje zijn de favorieten van je planten. Maar raad eens? Ook van onkruid. Je groenten worden verdrongen door deze onaangename, ongewenste tuinplagen, die ook hun water, voedingsstoffen en zelfs zonneschijn stelen. Ondanks dat het een van de meest onaangename tuinklusjes is, is onkruid wieden essentieel. Het dient ook als therapie. Gaat het slecht vandaag? Je zult je veel beter voelen als je dat vreselijke onkruid gaat verwijderen (vergeet de wortel niet, anders komt het terug!). Bovendien, door onkruid te verwijderen zodra je het ziet, verklein je hun potentieel om zich voort te planten. Plan om een ​​dagelijkse wandeling door de tuin te maken, zodat je jong onkruid kunt spotten, wat veel gemakkelijker is.

5. Weg met insecten of ziektes

Af en toe verschijnt er, ondanks je inspanningen, een geel blad of een verwelkende plant in je moestuin. Snel! Hoe eerder u problemen met uw planten identificeert, hoe sneller u kunt handelen om ze te redden. Het is tijd om te onderzoeken wat uw planten scheelt.

Zoek naar aanwijzingen voor tuinongedierte op elke stengel, blad en bloesem. Controleer ook de onderkant van bladeren waar talloze insecten hun eieren graag leggen. Als je kleine beestjes ziet rondkruipen, zoals die al te veel voorkomende bladluizen, probeer ze dan te verwijderen met een krachtige waterstraal. Pluk grotere plagen met de hand en plaats ze in een emmer met schuimend water als het insecten zijn zoals tomatenhoornwormen of Japanse kevers. Als er een ernstige besmetting is, spuit dan insectendodende zeep over de hele plant, waarbij u ervoor zorgt dat beide oppervlakken van de bladeren worden bedekt.

Als uw groenteplanten vreemde plekken of verkleurde bladeren krijgen zonder de aanwezigheid van ongedierte, heeft u mogelijk te maken met een ziekte. Om te voorkomen dat het zich naar andere planten verspreidt, verwijdert u alle aangetaste bladeren, zelfs die op de grond. Om meer problemen te voorkomen, gooi ze weg in plaats van ze te composteren. 

6. Begeleid je planten

Sommige van je planten vinden het misschien leuk om een ​​beetje onstuimig te groeien, boven hun buren uit te torenen of over de bedden te weven. Met de juiste hulp kun je deze te enthousiaste kwekers in bedwang houden. Tomatenranken hebben bijvoorbeeld een potentiële hoogte van 1meter. Voeg bij het planten kooien of palen toe om te voorkomen dat ze zich op de aarde verspreiden waar ze een ziekte kunnen oplopen. Leer ze later, als ze groeien, in de kooien of palen te klimmen.

Net zoals poolbonen zich door bedden verspreiden, nemen komkommers en bonen veel ruimte in beslag in de tuin. Door luchtcirculatie mogelijk te maken en ze boven door de bodem overgedragen ziekten te tillen, bespaart het verticaal telen van deze groenten niet alleen de tuin, maar helpt ze ook voor hun gezondheid. Het gemak van het staand oogsten van deze grenten is ook gunstig voor uw rug.

7. Geniet ervan

Maak een dagelijkse wandeling door uw tuin. Er is niets leukers dan uw kleine plantjes te zien uitgroeien tot robuuste, volwassen planten, en frequente bezoeken zorgen ervoor dat u aanwezig bent om eventuele plagen of problemen te identificeren. Houd ze in de gaten terwijl ze zich ontwikkelen en ze zullen binnenkort fantastische oogsten opleveren voor je favoriete ‘van tuin tot tafel’-gerechten.

 

Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest